Vaccinați-vă înainte să apară o nouă tulpină! Dacă majoritatea covârșitoare a populației este vaccinată, virusul va dispărea. În schimb, dacă doar o parte din populație este imunizată, în toamnă vor apărea noi focare de COVID, vor fi confundate cu gripa în timpul iernii și vor continua în primăvară, a atras atenția Fauci în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri cu USA Today.
Virusul mutagenează în special în organismul persoanelor nevaccinate, din acest motiv o masă mare de nevaccinați poate duce la apariția unor variante agresive ale coronavirusului, a explicat epidemiologul american.
În același timp, alți experții atrag atenția asupra faptului că, deși pandemia pare că ia din nou avânt în multe zone ale planetei, oamenii continuă să ia parte la activități ce implică un risc major de transmitere virală – petreceri, festivaluri, vacanțe în locuri aglomerate.
„Se întâmplă ceva rău, trebuie să fim conștienți de asta”
„Ne confruntăm cu o criză de sănătate publică ce poate să te afecteze pe tine, pe familia ta și pe toți ceilalți. Asta este mai important decât nevoia de a face ceea ce vrei. Vei putea face lucrurile respective în viitor, dar hai să aducem pandemia asta sub control, în loc să ne purtăm ca și cum nu se întâmplă nimic. Se întâmplă ceva rău, trebuie să fim conștienți de asta”, spune Anthony Fauci.
Vestea bună este că vaccinurile disponibile în acest moment sunt eficiente și în fața noilor tulpini ale coronavirusului.
Specialiștii au unele îngrijorări în legătură cu varianta Lambda, descoperită anul trecut în Peru și devenită între timp dominantă în America de Sud. Cu toate acestea, cercetătorii susțin că serurile anti-COVID asigură protecție și în fața acestei variante, precum și în fața tulpinii Delta, descoperită în India și dominantă acum în Europa.
Cu toții ne temem de ziua în care va apărea o variantă care va ocoli protecția asigurată de vaccin. Cea mai bună cale pentru a evita acest lucru este de a reduce numărul infectărilor, pentru că așa apar noile tulpini. Acesta este un motiv în plus pentru vaccinare: trebuie să reducem răspândirea variantei Delta, ca să nu se transforme în ceva încă și mai periculos.
Dr. Francis Collins, director al National Institutes of Health din SUA:
În 47 de state din SUA, de exemplu, numărul cazurilor de infectare a crescut cu 10% în ultima săptămână față de săptămâna precedentă, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins. În multe părți ale țării, numărul internărilor este în creștere, un spital din Houston anunțând deja că nu mai are locuri libere pentru pacienți.
„În ultimele 12 ore, am pierdut mai mulți pacienți decât în ultimele cinci – șase săptămâni”, a declarat dr. Joseph Varon, șef de personal al Centrului Medical United Memorial din Houston.
Între timp, mulți oficiali americani din domeniul sănătății recomandă vaccinarea cu a treia doză de ser anti-COVID, mai ales în cazul persoanelor cu probleme de imunitate, cele care au suferit un transplant sau care au fost diagnosticate cu afecțiuni oncologice.
Dr. Fauci spune că în cazul acestor pacienți, protecția asigurată de vaccin nu a fost niciodată la fel de ridicată ca la persoanele sănătoase, motiv pentru care răspunsul lor imunitar trebuie stimulat înainte ca populația generală să primească încă o doză de ser.
Și în România discuția despre cea de-a treia doză e avansată, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, spunând că, cel mai probabil, din septembrie va începe administrarea ei – la fel ca în SUA, pentru vârstnici și persoanele vulnerabile. Comitetul de vaccinare așteaptă însă și recomandarea Agenției Europene a Medicamentelor (EMA) în această privință, iar EMA tocmai a anunțat, zilele trecute, că încă nu recomandă administrarea unui supra-rapel sau booster shot, cum mai este numită cea de-a treia doză de ser anti-COVID.
La capitolul acoperire vaccinală, România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană.
Campania de imunizare e în declin, duminică, 8 august, înregistrându-se cel mai mic număr de persoane vaccinate în 24 de ore din ultimele opt luni.
În același timp, numărul de infectări e în creștere. 181 de cazuri noi au fost raportate luni, 9 august, iar săptămâna trecută, în șase zile din șapte, au fost înregistrate peste 200 de noi infectări în 24 de ore.
Foto: EPA