Westheimer a murit, vineri, la domiciliul ei din New York City, a declarat un purtător de cuvânt pentru New York Times.

Micuță de statură, cu un accent german pronunțat, Dr. Ruth era cunoscută pentru sfaturile explicite, cu picioarele pe pământ, pe teme care nu erau discutate anterior în direct.

Westheimer a prezentat cel puțin cinci emisiuni pe Lifetime și pe alte posturi de cablu între 1984 și 1993 și a scris zeci de cărți despre sex.

Profesoara universitară avea deja 50 de ani când și-a început emisiunea la postul de radio WYNY din New York în 1980. Ulterior, ea a declarat că, probabil, faptul că era de vârstă mijlocie a ajutat-o să fie acceptată mai degrabă ca expert decât ca obiect sexual, deoarece discuțiile despre plăcerea erotică erau în mare parte tabu la radio și la televiziune înainte de emisiunea sa.

Emisiunea care i-a adus celebritatea

Debutând ca un segment de 15 minute la miezul nopții, sâmbăta, emisiunea de sfaturi a câștigat rapid popularitate, iar până în 1984 a fost distribuită în toată țara sub numele de „The Dr. Ruth Show”.

În același an, a trecut la televiziune și a început să găzduiască emisiunea Lifetime „Good Sex! With Dr. Ruth Westheimer”, care a devenit „The Dr. Ruth Show” când a fost extinsă în anul următor, fiind difuzată o oră întreagă. În 1987, ea a început un alt serial de jumătate de oră numit „Ask Dr. Ruth”.

Westheimer a continuat să prezinte „The All New Dr. Ruth Show” și emisiunile de sfaturi pentru adolescenți „Whats Up, Dr. Ruth” și „Youre on the Air With Dr. Ruth”.

În anii 80 și 90 a fost o adevărată personalitate media, apărând frecvent în emisiunile „The Tonight Show Starring Johnny Carson” și „Late Night With David Letterman”, precum și în „Hollywood Squares”, într-un episod din „Quantum Leap” și în reclame TV.

O copilărie traumatizantă

Născută în Wiesenfeld, Germania, în 1928, într-o familie ortodoxă, tatăl ei a fost luat de naziști după celebra Noapte de Cristal și ucis ulterior la Auschwitz. La vârsta de 10 ani, familia sa a trimis-o la un orfelinat elvețian pentru a o ține în siguranță, unde a împrumutat cărți de la băieți pentru a-și continua educația, care era interzisă fetelor. După ce a încetat să mai primească scrisori de la mama și bunica ei, nu a mai auzit niciodată de ele.

A emigrat în Palestina la vârsta de 17 ani, unde s-a antrenat pentru a fi cercetaș și lunetist și a fost grav rănită de un obuz. După ce s-a mutat la Paris împreună cu primul ei soț, a început să studieze psihologia. La New York și-a obținut masteratul în sociologie în 1959. Ulterior, a obținut un doctorat în educație.

Franchețea ei cu privire la sex a ajutat publicul larg din America să îmbrățișeze mișcările pentru drepturile femeilor și pentru dreptul la avort.

„De la început, am spus că o femeie are responsabilitatea propriei satisfacții sexuale”, spunea ea.

Westheimer a fost reticentă în a vorbi despre copilăria traumatizantă până când „Ask Dr. Ruth”, un documentar despre viața ei, a avut premiera în 2019.

Ea a apărut călătorind la Memorialul Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim pentru a cerceta istoricul familiei sale. Totodată, a fost filmată acasă, în apartamentul său din Manhattan, alături de cei doi copii și patru nepoții. Viața ei a fost descrisă și în piesa de teatru Off-Broadway din 2013 „Becoming Dr. Ruth”.

Ea a continuat să fie activă pe rețelele de socializare, precum și să predea și să apară în mass-media până la vârsta de 90 de ani.

Westheimer a fost căsătorită de trei ori; ultimul ei soț, Fred Westheimer, a murit în 1997.

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News