„Aveţi peisaje minunate, dar şi ceilalţi la fel spun, aşa că trebuie să vă diferenţiați. Doar România are Transilvania şi numai România poate pretinde această proprietate. Cei din ţările nordice aduc turiştii să dea mâna cu Moş Crăciun. Ar trebui să spuneţi şi voi: „Veniţi şi întâlniţi-vă cu Dracula, veniţi şi daţi mâna cu Vlad Ţepeş, veniţi să îi ascultaţi miturile”, a declarat Rifai.
Potrivit lui, turismul este un business ca oricare altul din lume, unul în care trebuie să investeşti ca să produci bani mai târziu.
„Regula de aur în turism este că trebuie să măsurăm promovarea realizată anterior, prin urmare, cu cât cresc veniturile, cu atât trebuie să crească şi suma investită în promovarea turismului. Trebuie să investim în promovare minimum 1% şi maximum 2,5% din venituri. Iar Ministerul Finanţelor ar trebui să realizeze că, atâta timp cât se investeşte în turism, aceşti bani se întorc la stat sub formă de taxe, de TVA, de stimulente, de taxe pe teren”, a mai spus oficialul OMT.
Rifai spune că, anul trecut, au fost peste 2 miliarde de călători în întreaga lume. Turismul a generat 1.400 de miliarde de dolari și a contribuit cu 10% la PIB-ul global.
„În minţile multor oameni, turismul nu este luat în serios, deşi este a treia cea mai importantă industrie din lume. Acum 66 de ani existau doar 22 de milioane de călători transfrontalieri. Astăzi, unul din 11 joburi este creat în turism, iar fiecare job în turism creează alte 1,4 locuri de muncă colaterale”, a declarat Talib Rifai.
El a mai spus că turismul este unul dintre cele mai eficiente instrumente diplomatice, fiind vorba în principal de socializare.