„Am discutat despre declaraţia 600. Am solicitat ca pe 31 ianuarie, în prima şedinţă de Guvern, să adopte o ordonanţă pentru amânarea termenului de depunere până la 1 martie, pentru a le da posibilitatea ca în perioada imediat următoare să meargă până la eliminarea Declaraţiei 600, cu condiţia să găsească soluţia pentru ca persoanele fizice care trebuiau să plătească aceste contribuţii să rămână asiguraţi în sistemul de asigurări şi să găsească o soluţie civilizată pentru a elimina disconfortul celor care au fost sau care ar trebui să depună această declaraţie”, a afirmat Dragnea.
El a afirmat că „s-a promovat și s-a comunicat foarte prost” în legătură cu acest formular și că le-a cerut „colegilor” să nu se mai exprime pe acest subiect.
”Majoritatea nu l-au înțeles”, a subliniat Dragnea. „După ce se instalează Guvernul să explice imediat despre ce e vorba”, le-a cerut Dragnea celor din Guvern.
Liviu Dragnea a dat și un exemplu, și a arătat că nu e normal ca românii care au dat terenuri în arendă să depună această declarație la ANAF. ”Mi se pare o aberație, fiind vorba și de un impact bugetar de 29 de milioane de lei. Mi se pare nesemnificativ”, a precizat Dragnea.
Declarația 600 ar putea să fie vizată de mai multe modificări pentru a fi eliminate dificultățile din prezent. Noul termen de depunere ar urma să fie 31 martie, iar plafonul ar putea să fie ridicat.
Declarația 600 trebuia să fie depusă până la 31 ianuarie 2018 de toți cei care, în anul 2017, au avut venituri din activități independente echivalente cu cel puțin 12 salarii minime pe an. Mai precis, trebuia să fie depusă de persoanele care, în anul precedent, au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau din alte surse.