UPDATE ora 12.20 Șerban Nicolae a declarat, luni, că va prezenta toate datele, în comisia juridică și că este dispus să renunțe la amendamentele.
”Nu am niciun fel de ambiție, am explicat criteriile care m-au dus la această soluție, nu am grațiat corupții, dar nu există niciun fel de ambiție. Așa cum i-am spus și președintelui PSD, sunt dispus să retrag aceste amendamente”, a declarat Nicolae, la Parlament.
El a menționat că decizia sa vine și pentru că unii colegi din partid au anunțat că nu susțin propunerile sale, deși nu au adus argumente juridice. ”Pe unii îi supără și dezbaterea. Am văzut foarte multe minciuni. (..) Nu există niciun fel de ambiție”, a mai spus el.
Șerban Nicolae a arătat că liderul PSD i-a transmis că nu este de acord cu amendamentele și nici cu o lege a grațierii, în general. ”Nu am propus să fie grațiați corupții. Mi-e foarte greu să lupt cu cei care spun tot felul de inepții și aberații”, a mai comentat el.
Senatorul PSD a spus că decizia va fi luată după dezbaterile din comisia juridică, pe marginea proiectului de lege privind grațierea colectivă.
Liviu Dragnea a spus că a avut o discuție cu Șerban Nicolae și că, în urma acesteia, senatorul PSD i-a transmis că va renunța la amendamentele depuse la proiectul grațierii. Senatorul PSD nu a reacționat oficial, până la ora transmiterii acestei știri.
Anunțul liderului PSD vine după ce senatorii juriști au amânat, săptămâna trecută, dezbaterea proiectului de lege privind grațierea colectivă, inclusiv amendamentele depuse de mai mulți parlamentari, pentru două săptămâni.
Președintele comisiei juridice, Șerban Nicolae a declarat în cadrul ședinței că este posibil ca proiectul să se finalizeze cu un raport de respingere. El a adăugat că în aceste două săpătmâni se pot face analize pe textul legii și se pot aduce amendamente.
Liderul PSD Liviu Dragnea, dar și premierul Sorin Grindeanu, președintele Klaus Iohannis și ministrul Justiției au declarat, oficial, că nu susţin graţierea faptelor de corupţie.
Senatorul PSD Șerban Nicolae, care este și președinte al Comisiei juridice din Senat, a depus mai multe modificări la proiectul Legii grațierii depus de Guvern în Parlament.
Astfel, ar urma să beneficieze de grațiere și cei condamnați pentru fapte de corupție, inclusiv pentru luare și dare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu. În plus, ar urma să fie reduse, în anumite condiții, și pedepsele de până la 10 ani închisoare.