‘Nu sunt motive de panică. Îi rog pe oameni să se uite în viaţa reală, nu să se ia după minciuni, să se uite la fluturaşul de salariu, de pensii (…), să se uite la sistemul de impozitare, la facilităţile pe care le-am făcut. Fermierii în agricultură se uită, pentru că deja au simţit anul trecut, că au crescut subvenţiile şi toate programele de sprijin continuă. Nu sunt motive de panică. S-a şi urmărit prin această campanie, acest zgomot permanent să se inducă ideea: „domnule, în România e o problemă, români, aveţi grijă, s-ar putea să vină o criză, lucrurile nu sunt stabile, aveţi salarii mari acum, dar să ştiţi că nu o să le mai aveţi, aveţi pensii mari, dar să ştiţi că nu o să fie plătite”. Nimic adevărat. Minciuna cu pilonul II de pensii, minciuna cu lipsa unui miliard la sistemul de pensii – este o prostie, o minciună sfruntată. Poate Guvernul se gândeşte, poate nişte oameni ar trebui chemaţi să dea socoteală pentru aceste informaţii pe care le dau şi care pot produce deservicii serioase”, a afirmat Dragnea, la Antena 3.
Dragnea, atac la BNR: Nu este proprietatea niciunei persoane, niciunui grup de persoane, niciunei alte puteri, ci este proprietatea României și trebuie să lucreze în beneficiul României
Potrivit liderului PSD, sunt „nişte şmecheri prin România care vor să mai scoată nişte bani din ţară”. Dragnea a arătat că ”inflaţia din România este de 1,6%, sub media din UE”.
„Totuşi, cred că Banca Naţională este a României, nu este proprietatea niciunei persoane, niciunui grup de persoane, niciunei alte puteri, ci este proprietatea României şi este o instituţie română care trebuie să lucreze în beneficiul României şi în beneficiul românilor. Şi sunt convins că ar trebui ca, împreună cu guvernul, să lucreze pentru diminuarea inflaţiei şi pentru a găsi cele mai bune soluţii de politică monetară, care este politica BNR, nu să ascultăm mereu cum oameni care lucrează la Banca Naţională fac tot felul de previziuni publice şi care produc deservicii României, oameni cu funcţii importante din Banca Naţională care, deşi Comisia Europeană a spus că deficitul comercial, deficitul de cont curent al României nu generează probleme, pentru că e sub 4%, aşa cum s-a stabilit (…), cu toate astea ştie el că asta va produce necazuri în România. Păi cum poţi să vii să spui aşa ceva? L-a pus Mugur Isărescu, a făcut-o de capul lui? Chiar dacă a făcut-o de capul lui, nu vorbeşti ca persoană fizică, e vorba de un mesaj din partea Băncii Naţionale. Asta poate să producă deservicii serioase României. Nu ia nicio măsură BNR, conducerea BNR? Înseamnă că îşi asumă aceste declaraţii. (…) Sub nicio formă nu sunt de acord că inflaţia provine din politicile de creştere a veniturilor românilor”, a declarat Dragnea, referindu-se la afirmațiile recente ale lui Valentin Lazea, potrivit cărora România va avea cel mai mare deficit de cont curent din UE după ieşirea Marii Britanii şi că va fi cel mai expus stat european în cazul declanşării unei crize internaţionale.
Liderul PSD a menționat că sunt ”acţiuni de la BNR, coordonate cu unele declaraţii ale opoziţiei, chiar ale şefului statului”.
„Încerc să înţeleg, dar încet-încet mă duc acolo cu gândul, că prea seamănă, prea sunt coordonate unele acţiuni de la Banca Naţională, unele declaraţii ale preşedintelui, unele declaraţii ale altor lideri politici din opoziţie, ştiri false, poate cineva, undeva, este nervos sau unii sunt nervoşi că România chiar este pe cale să înceapă să-şi folosească potenţialul propriu pentru români”.
Dragnea: ”Am constatat că unele companii cu capital străin, când au văzut că veniturile românilor cresc – şi salarii, şi pensii – au zis „hai să mărim şi noi preţurile”
El a negat că PSD este la baza cauzelor care au dus la creşterea preţurilor şi inflaţiei şi a anunţat că Guvernul va cere ANRE şi altor instituţii să verifice cât de fundamentată a fost această creştere de preţuri.
„S-a spus: din cauza PSD. Şi vorbim de cauze spuse şi de BNR şi de alţi analişti. Creşterea preţurilor la energie – în primul rând este vorba de liberalizarea cerută de FMI şi UE, deci nu e o decizie a guvernului şi de asemenea şi de unele politici de cartel făcute de unii operatori economici cu capital străin în România. Deci, nu e din cauza Guvernului. Creşterea preţului barilului de petrol pe pieţele internaţionale – martie 2018 faţă de martie 2017 – o creştere de 33%. Nu noi am decis. Creşterea preţurilor la produsele agricole importate şi alimentare importate. Noi importăm 70% din UE şi constatăm că aici au crescut preţurile la bunurile pe care le importăm. Sigur că am constatat că aceste companii cu capital străin când au văzut că veniturile românilor cresc – şi salarii, şi pensii – şi-au zis „hai să mărim şi noi preţurile”, a spus el.
Dragnea a mai anunțat că vor cere ANRE-ului şi altor instituţii să verifice cât de fundamentată a fost această creştere de preţuri.
”Solicit Guvernului foarte clar ca în cazul relatat de Consiliul Concurenţei să dispună un control efectuat de Corpul de control al premierului şi nu numai. Şi s-ar putea – au început să apară informaţii, zvonuri – că şi în alte domenii se lucrează în felul ăsta. La societăţile de asigurări, zic unii, la sistemul bancar, zic alţii, în legătură cu dobânzile practicate. De asemenea, importatorii au zis „hai să creştem şi noi preţurile, dacă au crescut veniturile la români”. De asta orice măsură pe care noi vrem să o luăm pentru a creşte valoarea şi cantitatea producţiei din România este lovită din toate părţile, asta nu înseamnă că o să dăm înapoi, dar este una din explicaţii”, a mai spus preşedintele PSD.
Inflația anuală a urcat la 5% în luna martie, cea mai mare valoare din ultimii 5 ani, potrivit datelor furnizare de Institutul Național de Statistică. Luna trecută, INS anunțase că inflația anuală în februarie a fost de 4,7%. În iunie 2013, preţurile de consum au urcat cu 5,37%.
Chiar în luna februarie, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a avut o discuție cu Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, după ce inflația a crescut puternic. ”Mă îngrijorează, dar nu există doar factori interni”, spunea ministrul, atunci.
Și Ministerul Muncii i-a răspuns președintelui Klaus Iohannis, la criticile privind inflația: ”Sperăm că nu sugerează soluții precum cele din 2009 ale Guvernului Boc, să discute cu BNR”, a transmis instituția condusă de Lia Olguța Vasilescu, la scurt timp după întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu premierul și ministrul Muncii, pe legea salarizării.
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit recent cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, context în care a atenţionat Executivul că efectele legislaţiei salarizării bugetarilor se află în contradicţie cu principiile egalităţii şi predictibilităţii şi solicitat prudenţă în abordarea politicilor economice, astfel încât să fie asigurată sustenabilitatea nivelului de trai al cetăţenilor