La eveniment au participat și premierul Sorin Grindeanu și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul PSD Liviu Dragnea a făcut referire în discursul său la decizia CCR potrivit căreia ”DNA nu avea competenţa să facă cercetări penale privind oportunitatea şi legalitatea OUG 13, el arătând că aceasta stabileşte o delimitare „clară” între oportunitate şi legalitate.

”Motivarea deciziei CCR statuează un lucru despre care vorbesc de foarte mulţi ani, stabileşte o delimitare clară între oportunitate şi legalitate, nu e vorba doar de miniştri, ci şi de primari, aleşi locali. De prea multe ori majoritatea instituţiilor publice de control din România, Curtea de Conturi, parchete, alte instituţii au venit să întrebe primarul de ce a făcut drumul ăla, nu celăllalt. Cred că această decizie a CCR ar trebui luată în seamă în mod serios. Ce legi vor trebui modificate, vor fi modificate, primarul trrebuie să răspundă doar de legalitate, nu poate fi controlat pe oportunitate”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor, la evenimentul legat de activitatea primarilor.

El a mai spus că ”orice atac la primari este un atac la comunităţile pe care le reprezintă”. ”Atâta timp cât în Constituţie spune că poporul exercită suveranitatea prin structurile constituţionale, prin alegeri libere, corecte şi primarii sunt parte a suveranităţiii poporulului, orice atac la primari este atac pe comunităţile pe care le reprezintă”, a mai spus Dragnea.

Potrivit lui Dragnea, primarii nu pot avea salarii „mai mici decât oricine altcineva din primărie”. El a arătat că ar exista edili care sunt pe locul 50 în grila de salarizare din instituţiile respective, fapt apreciat de acesta drept „un nonsens”.

Potrivit acestuia, există un amendament la comisia de specialitate din Parlament, „depus de PSD, ulterior depus şi de către PNL”, de creştere cu 30% a salariilor primarilor.

Grindeanu: Marile proiecte de dezvoltare trebuie discutate la nivel regional

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, la rândul lui, că vor fi organizate, în lunile următoare, întâlniri regionale între reprezentanţii Guvernului şi cei ai autorităţilor locale, în care să fie discutate marile proiecte de dezvoltare.

„O să-l rog pe domnul preşedinte Robert Negoiţă în lunile viitoare să organizăm întâlniri regionale pentru a discuta de proiecte regionale împreună cu reprezentanţii Guvernului. (…) Marile proiecte de dezvoltare cred că trebuie discutate la nivel regional. La nivelul Asociaţiei, cu ajutorul domnului preşedinte, putem să facem acest pas”, a spus luni Grindeanu, la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România.

Prim-ministrul s-a referit şi la salarizarea primarilor, arătând că este necesară crearea unei „baze corecte” de salarizare în concordanţă cu responsabilitatea fiecăruia.  Acesta a arătat că există şi o problemă legată de finanţarea sportului, apreciind că subiectul este tratat diferit de la o unitate administrativă la alta, fără a exista o practică unitară în acest sens.

Tăriceanu: La începutul anului 2017 am avut o încercare de lovitură de stat de catifea

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, prezent la şedinţa Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România, a declarat că în urma scrutinului de pe 11 decembrie românii au ales fără echivoc o majoritate PSD-ALDE, dar că la începutul anului 2017 a existat o încercare de lovitură de stat de catifea.

„La începutul anului 2017 am avut o încercare de lovitură de stat de catifea – aş numi-o – pe care însă, din fericire, Curtea Constituţională a sancţionat-o clar, prin două decizii, pe care le-aş caracteriza ca istorice. Din păcate, însă, de mai bine de trei luni, avem o anumită instabilitate politică fără precedent, prin raportarea la alegerile din decembrie şi la rezultatul clar al acestora. Ne confruntăm cu o ofensivă aproape zilnică, din partea unor instituţii de forţă, împotriva instituţiilor rezultate din votul democratic al românilor. Mă îngrijorează că această ofensivă permanentă pune sub semnul întrebării echilibrul puterilor în stat şi ne îndepărtează de la lucrul care mie mi se pare esenţial: dezbaterea despre priorităţile economice, sociale şi de politică externă”, a precizat el.

Tăriceanu a arătat că a aflat de la reprezentanţii autorităţilor locale că multe proiecte sunt blocate din cauza instituţiilor de forţă. El a menţionat că în acest an situaţia a fost îngreunată şi de faptul că stabilirea bugetelor locale a fost întârziată în contextul în care adoptarea bugetului de stat a fost amânată timp de câteva săptămâni.

Firea: Noua urare între edili este „ne bucurăm că suntem sănătoşi şi liberi”

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat luni, la Adunarea generală a primarilor de municipii, că noua urare între edili este „ne bucurăm că suntem sănătoşi şi liberi”, ceea ce nu este ”o normă de normalitate”.

”Mă alătur celor care cu adevărat rezistă în România şi rezistă într-un domeniu extrem de dificil, complex şi riscant. Cei mai mulţi dintre dumneavoastră, surprinzător, deşi veneaţi din zone diferite ale ţării, spuneaţi aceleaşi lucruri, aceleaşi aspecte: «Ne bucurăm că suntem sănătoşi şi liberi!». Aceasta a devenit urarea între primari, ceea ce nu este o normă de normalitate. Normal este ca aleşii să dea socoteală politic în faţa celor care i-au ales”, a precizat Gabriela Firea.

Primarul Capitalei a mai afirmat că alegătorii îşi doresc ca primarii să fie profesionişti şi oneşti, ”mai departe fiind alte aspecte care nu mai ţin de democraţie”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News