Liderul PSD a declarat că nu şi-ar dori să se ajungă în situaţia în care preşedintele să fie acuzat de înaltă trădare, însă a confirmat existenţa unui document, la care au lucrat oameni din PSD, prin care Iohannis poate fi acuzat.
„Există acel document. Unii colegi din partid l-au lucrat. Am ştiut că îl lucrează. Nu este finalizat şi nu s-a ajuns la o discuţie finală ca să luăm o decizie. Nu am discutat nici cu domnul Tăriceanu despre asta, dar opinia mea este că sunt multe acţiuni care pot îmbrăca forma trădării, dacă ne uităm cu atenţie pe Codul Penal şi pe definiţia articolului respective. Nu am ajuns acolo încă, nu mi-aş dori să ajung acolo, dar nu este imposibil. Sunt acţiuni care au adus deserviciu României, economic, strategic. Întrebi guvernul dacă mai are bani de pensii şi salarii. Când pui o astfel de întrebare toate pieţele reacţionează. Poate influenţa cursul leu-euro”, a spus Dragnea, duminică seară, la Antena 3.
Liderul PSD a spus că sunt mai multe motive pentru care preşedintele Klaus Iohannis ar putea fi acuzat de înaltă trădare şi a vorbit despre atacurile şefului statului la adresa Guvernului.
„Toate ieşirile, incitările, atacurile la Guvern, premier şi la alţii în mod frecvent, dublate de alte informaţii mincinoase, că nu se face aia sau aia, au creat impresia în afara ţării că aici există instabilitate economică. Dacă investitorii l-ar fi luat în serios bloca orice fel de investiţie în România. Incitarea la schimbarea ordinii constituţionale, când vrei să dărâmi un guvern, nu prin mijloace parlamentare, este o incitare la schimbarea ordinii constituţionale”, a spus Dragnea.
Vorbind despre discursul lui Iohannis de la Consiliul Naţional al PNL, liderul PSD a spus că preşedintele „s-a făcut de râs” şi că şeful statului „e din ce în ce mai disperat”.
Cum poate fi acuzat Iohannis de înaltă trădare. Ce spune Constituţia României
Art. 96 – Punerea sub acuzare
Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare.
Propunerea de punere sub acuzare poate fi iniţiată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui României pentru a putea da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept.
Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.
CITEŞTE ŞI:
Liviu Dragnea nu exclude o candidatură la Cotroceni, dar „încă nu a luat decizia asta”