Preşedintele PSD a precizat că întâlnirea a fost solicitată de către ambasador în urmă cu două săptămâni. ”Am avut o discuţie destul de aşezată şi de corectă cu ambasadorul Klemm”, a spus Dragnea.
Liviu Dragnea a făcut referiri la discuția pe care a avut-o cu ambasadorul SUA despre Ordonanța de urgență care dezincriminează abuzul în serviciu.
”I-am spus și domnului ambasador Klemm, nu cred că într-una din țările respetive se pune problema nerespectării deciziilor Curții Constituționale. Ca să nu mai vorbim că în acele țări nici măcar nu este incriminat abuzul în serviciu. Guvernul a dat un comunicat, sper că vor înțelege că nu este niciun atac la adresa justiției”, a arătat Dragnea, caracterizând discuția cu diplomatul american drept ”corectă”.
Întrebat dacă s-a schimbat opinia ambasadorului SUA, Liviu Dragnea a spus că nu știe dacă diplomatul și-a schimbat punctul de vedere, dar că era de datoria lui să spună acele lucruri, care sunt adevărate.
Liderul PSD a mai afirmat că priveşte ”cu foarte mare atenţie şi cu foarte mare preocupare” reacţia comună a ambasadorilor din Belgia, Canada, Franţa, Germania, Olanda şi Statele Unite faţă de modificarea codurilor penale, însă a arătat că este necesară punerea în acord a legislaţiei cu deciziile CCR privind abuzul în serviciu.
Întrebat cum comentează declaraţia comună a celor şase diplomaţi, Liviu Dragnea a răspuns: ”Ne uităm cu foarte mare atenţie şi foarte mare preocupare, dar nu vrem să pierdem din vedere fondul discuţiei, anume punerea în acord cu deciziile CCR.” Potrivit lui Dragnea, ”într-o serie din ţările pe care le reprezintă cei şase ambasadori, abuzul în serviciu nici măcar nu este incriminat, iar aceşti oficiali vor înţelege ”încetul cu încetul” că nu este vorba de ”niciun atac la adresa justiţiei”, după ce va fi citită cu atenţie ordonanţa de urgenţă.
”I-am spus şi ambasadorului Hans Klemm, dar eu nu cred că într-una din ţările respective se pune problema nerespectării unei decizii a Curţii Constituţionale. Ca să nu mi spun că în unele ţări, nu este incriminată această faptă”, a declarat Liviu Dragnea.
Ambasadele Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Statelor Unite au transmis miercuri seară, într-o declaraţie comună, o serie de critici la adresa Guvernului pe tema OUG privind Codurile penale, cerând retragerea iniţiativei pe motiv că „subminează” poziţia României şi o îndepărtează de parcursul european şi al statului de drept.
Declaraţia a fost transmisă de către Ambasada Franţei, în numele ambasadelor Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Statelor Unite.
„Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, ne exprimăm profunda noastră îngrijorare cu privire la acţiunile Guvernului României din seara zilei de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele României în privinţa statului de drept şi a luptei anticorupţie din ultimii 10 ani. Acest act, care contravine înţelepciunii colective a întregii comunităţi judiciare şi a statului de drept, a elementelor credibile din societatea civilă şi a îngrijorărilor demonstrate de către cetăţenii români din ultimele două săptămâni, nu poate decât să submineze poziţia României în cadrul comunităţii internaţionale şi riscă să afecteze negativ parteneriatele care stau la baza valorilor comune„, se arată în mesajul Belgiei, Canadei, Franței, Germaniei, Olandei și Statelor Unite ale Americii.