Dragnea a fost întrebat la Parlamrnt, după ntâlnirea cu premierul Irlandei, dacă poate garanta că nu se va da o Ordonanță de amnistie și grațiere.”Dumneavoastră sunteți bancă? Trebuie să garantez ca la bancă”, a răspuns președintele PSD, nervos. El spus, ironic că ”în PSD sunt și alții influenți, nu numai el”.
”Deci, în primul rând, nu-mi place stilul ăsta. Mă puneți să jur… nu se fac astfel de garanții”, a mai spus Dragnea.
Nici în privința „momentului zero în an centenar”, invocat de Darius Vâlcov, liderul PSD nu a dorit să facă comentarii.
”De ce vreți să știți dacă vă puteți lua concediu? Bun. Vreau să-l citez pe Florin Iordache: «Altă întrebare?». Am răspuns la asta, nu mai vreau să comentez non-știri, sincer”, a spus Dragnea.
Întrebat dacă se vor relua discuțiile pe vechiul proiect privind amnistia și grațierea trimis Parlamentului de Guvernul Grindeanu, liderul social-democrat a răspuns că acest proiect rămâne blocat.
Dragnea, despre amnistia fiscală: ”O să ajungă ca Petrică şi lupul că va fi şi nu va fi şi va fi şi nu va fi”
În schimb, președintele PSD s-a referit l-a amnistia fiscală anunțată de ministrul de Finanțe, ca și intenție.
„Eu spun cu foarte multă hotărâre, cu foarte mult drag şi cu foarte multă prietenie că acesta este un act (amnistia fiscală – n.r.) care se adoptă şi nu se vorbeşte foarte mult. O să ajungă ca Petrică şi lupul că va fi şi nu va fi şi va fi şi nu va fi. Şi poate să producă în mintea unor oameni de afaceri – şi nu poţi să-i învinovăţeşti – ideea că: ia să mai stăm puţin cu plata datoriilor că cine ştie cu ce vin ăştia”, a spus Liviu Dragnea, întrebat despre discuţiile legate de amnistia fiscală.
Potrivit acestuia, trebuie făcute analize în Guvern şi în coaliţie înainte de luarea unei decizii în privinţa amnistiei fiscale.
„Un astfel de act se analizează bine în cadrul Guvernului, se analizează bine în coaliţie, cum e cazul nostru, se fac simulări, după care se adoptă cu măsuri care să fie bune pentru mediul de afaceri şi să descătuşeze o parte importantă din acest domeniu, dar, în acelaşi timp, să nu fie frustrant pentru cei care şi-au plătit datoriile la zi şi aici trebuie să fie nişte bonificaţii”, a afirmat el.
Dragnea a dat asigurări că, ”despre amnistia fiscală, dacă se va adopta, va vorbi pe larg, dar nu vorbește aşa, pe auzite”.
Recent, au apărut suspiciuni că Guvernul Dăncilă va adopta în şedinţa de marți, 17 iulie, o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea, deși liderul PSD, Liviu Dragnea, a negat acest lucru.
Președintele Klaus Iohannis a sunat-o, marți dimineață, pe șefa Executivului și a invitat-o la o discuție, la Palatul Cotroceni, întâlnirea fiind programată a doua zi.
În deschiderea ședinței de Guvern, premierul nu a pomenit nimic despre o ordonanță pe grațiere.
Pe de altă parte, subiectul amnistiei fiscale a reapărut pe agenda publică după ce Liviu Dragnea, președintele PSD, s-a arătat public nemulțumit de faptul că Ministerul de Finanțe și ANAF nu recuperează banii pe care i-ar datora președintele Klaus Iohannis pe veniturile din chiria unui imobil pierdut în instanță.
Teodorovici s-a arătat recent nemulțumit și de faptul că Fiscul publică lista datornicilor. Robert Negoita, primarul sectorului 3, (PSD) este în fruntea clasamentului privind datornicii persoane fizice, cu o sumă de 238 milioane de lei pe care trebuie să o achite.
În 2015, când făcea parte din Guvernul Ponta, Teodorovici a mai promovat o astfel de măsură. Poreclită atunci ‘mica amnistie’, aceasta anula o serie de obligații stabilite de Fisc, precum și reîncadrarea unor activități independente și stabilirea unor contribuții de sănătate pentru o serie de venituri mici.