Potrivit propunerii legislative de modificare a noului Cod Fiscal, TVA-ul zero va fi aplicată pentru livrarea de locuinte de către persoane fizice, livrarea de construcţii destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari, case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap, livrarea de clădiri către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei. În prezent, TVA-ul pentru clădiri utilizate în scopuri sociale este de 5%.
TVA zero va fi aplicată și pentru servicii de difuzare de publicitate prin mass-media, pentru stimularea acestui domeniu. În prezent, cota de TVA în publicitate este cea standard, de 19%.
Proiectul mai prevede eliminarea taxei TVA pentru livrarea de îngrășăminte și pesticide utilizate în agricultură, precum și pentru prestări de servicii utilizate în domeniul agricol. În prezent, această taxă este de 9%.
Codul Fiscal al urma să fie modificat şi pentru majorarea plafonului de scutire până la care micile întreprinderi nu au obligaţia plăţii TVA. Astfel, prin proiect se propune majorarea plafonului de scutire până la care acestea pot efectua operațiuni, fără a avea obligația plății TVA, de la 220.000 de lei (65.000 de euro) la 300.000 de lei (88.500 euro).
Potrivit lui Dragnea, majorarea plafonului va duce la posibilitatea unei categorii mai mari de contribuabili să opteze pentru a nu se înregistra ca plătitori de TVA, în condițiile în care calitatea de plătitor presupune obligații care duc la creșterea sarcinilor administrative a contribuabililor precum și a costurilor acestora.
Inițiatorul, liderul PSD Liviu Dragnea precizează în expunerea de motive, că aplicarea cotei zero de TVA pentru livrarea de locuințe sociale este o măsură care are în vedere sprijinirea sectorului serviciilor sociale, precum și facilitarea accesului populației la o locuință, fără suportarea TVA.
Solicitarea de scoatere din evidenţa persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA se depune la organele fiscale competente între data de 1 şi 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă.
Anularea TVA va fi valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri TVA, se mai menționează în propunerea legislativă.