Proiectulul inițial privind Casa Regală a fost restras din Parlament, recent.

Proiectul de lege prevedea acordarea statutului de persoană juridică de drept privat și ar fi permis familiei Regale să păstreze Palatul Elisabeta, după moartea Regelui Mihai. Este necesară crearea unei instituţii care să poată să fie bugetată, a spus Tăriceanu, după decizia de retragere a proiectului, el precizând că o nouă inițiativă va fi depusă în Parlament.

Liviu Dragnea a anunţat, după retragerea din circuitul legislativ a proiectului pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale, că noua variantă prevede înfiinţarea unei instituţii care va administra funcţionarea Casei Regale, cu un aparat suplu şi costuri mici.

Premierul de la acea vreme, Mihai Tudose afirma că familia Regală vrea să închirieze Palatul Elisabeta cu un an perioadă de graţie.

”Nu merge!”, a comentat premierul, la Antena 3, situația statutului familiei regale, după moartea Regelui Mihai I. ”Au luat Peleşul, Săvârşinul, cu nişte pădurice, cu nişte pădure, cu nişte domenii… Păi, mai revedincăm în continuare? a mai spus premierul, atunci. Executivul a definitivatat, atunci, și punctul de vedere privind proiectul de lege privind statutul Casei Regale, care era negativ.

Întrebat, la Parlament, ce părerea are despre depunerea noului proiect de lege, susținut de Dragnea și Tăriceanu, fostul prim-ministru Mihai Tudose a afirmat că își menține punctul de vedere susținut când era în fruntea Executivului.

”Am aceeași opinie. Eu îmi respect opinia și opinia alegătorilor. Eu nu știu cum votează partidul, eu spun cum votez eu”, a spus Tudose.

Pe 7 noiembrie, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, și Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, au depus la Parlament o iniţiativă legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României. Proiectul prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News