”Am vorbit şi cu domnul Tăriceanu, săptămâna viitoare vreau să trimitem o scrisoare oficială preşedintelui Juncker să cerem explicaţii de ce Comisia Europeană are astfel de atitudini, pentru că astfel de atitudini nu pot avea decât o singură raţiune: să sădească neîncrederea în programul de guvernare pentru ca investiţiile străine să vină mai puţine”, a declarat Liviu Dragnea, la Româna Tv.
El a menționat că acum nu există niciun indicator economic care să trezească o îngrijorare reală din partea Comisiei Europene sau din partea FMI. ”Atunci îţi pui întrebarea: Nu cumva asta se intenţionează, ca România să fie stopată?”, a adăugat Dragnea.
”Vreau să mă refer la criticile care vin din partea Comisiei Europene şi din partea FMI-ului: ‘Vă bazaţi foarte mult pe consum’. Noi lucrăm tot timpul cu date statistice şi pe realitate. Media în UE a ponderii consumului în PIB este de 76,5 %. Noi avem 75,9%, suntem chiar la mijloc faţă de Grecia, care s-a dus la 90 %. Suntem sub ţările importante. Am vorbit şi cu dl. Tăriceanu, săptămâna viitoare vreau să trimit o scrisoare oficială preşedintelui Junker, să cerem explicaţii de ce Comisia Europeană are astfel de atitudini, pentru că astfel de atitudini nu pot avea decât o singură raţiune – să sădească neîncrederea în programul de guvernare, pentru ca investiţii străine să vină mai puţine”, a mai spus liderul PSD.
Comisia Europeană avertizează România privind o abatere semnificativă de la obiectivul bugetar pe termen mediu. Instituția europeană a prezentat, luni, recomandările specifice fiecărei țări din 2017, în care definește orientările de politică economică pentru fiecare stat membru în parte pentru următoarele 12-18 luni, potrivit Euroactiv.ro. Creşterea salariilor din România este absolut necesară pentru a stopa plecarea tinerilor din ţară, a transmis Partidul Social Democrat. Președintele Klaus Iohannis spune, în schimb, că stabilitatea, nu numai economică, dar şi bugetară este extrem de importantă.
Comisia a adresat un avertisment cu privire la existența unei abateri semnificative în 2016 de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu și recomandă Consiliului să adopte o recomandare prin care să i se impună României să ia măsurile necesare în 2017 în vederea corectării acestei abateri semnificative.