În acest context, Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică, la România TV, că va încerca luni, la ceremonia de depunere a jurământului de către noii miniştri ai Mediului şi Relaţiei cu Parlamentul, să aibă o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis privind desecretizarea protocoalelor dintre Ministerul Public şi SRI.
Dragnea a spus că până în acest moment nu a apucat să discute acest subiect, care nu s-a aflat nici pe agenda ultimei şedinţe CSAT.
Liderul PSD a precizat că va încerca, luni, la Palatul Cotroceni, să discute „două minute” cu preşedintele Iohannis pe această temă, propunându-i să avanseze în CSAT această temă.
Preşeditele Comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat miercuri, la finalul bilanţului Serviciului, că le-a spus preşedintelui Klaus Iohannis şi lui Eduard Hellvig că este necesară desecretizarea protocoalelor dintre SRI şi parchete, pentru ca opinia publică să fie sigură că serviciul şi-a desfăşurat activitatea în limitele stabilite de lege şi că nu s-au exercitat abuzuri.
Și ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că nu este suficient ca protocoalele încheiate între SRI și Parchete să fie denunțate, ci ele ar trebui desecretizate pentru a vedea cum au funcționat colaborările procurorilor cu serviciile de informații.
”De principiu, serviciile de informații sunt structuri ale statului de drept. Au competențele lor, care sunt complementare cu celelalte competențe din stat. Adică nu putem nega utilitatea publică a acestor servicii. Dar nici nu putem admite interferența lor în zona juridică a urmăririi penale, eventual și a judecății. (…) În spațiul public, știm că este vorba de protocoale diferite cu structuri, cu instituții diferite. Așadar, dacă luăm o măsură, să facem treaba până la capăt, să nu denunțăm protocolul cu X și să lăsăm în vigoare alte trei-patru. Pe de altă parte, nu-i suficient să îl denunți. Că dacă îl denunți, ce faci? Nu mai este în vigoare, inaplicabil. Dar cred că mai interesant ar fi să-l și vedem, să-l desecretizăm, să știm cum au funcționat aceste structuri, cum s-a desfășurat această colaborare”, a spus Tudorel Toader la Antena 3.
ALDE și coaliția de guvernare au decis, săptămâna aceasta, să îi retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin. Coaliția a decis că acesta va fi înlocuit din Guvern de Grațiela Gavrilescu, actual ministru pentru relația cu Parlamentul.
În locul Grațielei Gavrilescu, la ministerul pentru relația cu Parlamentul vine senatorul ALDE Viorel Ilie.