Creatura mică, dar înfricoșătoare, ale cărei rămășițe fosilizate au fost găsite într-o carieră din sudul Țării Galilor, este cel mai vechi teropod – un grup care include T rex și păsări moderne – găsit în Marea Britanie.
Potrivit estimărilor experților, Pendraig milnerae probabil că ar fi fost prădător de vârf, în ciuda dimensiunilor sale mici.
A fost numită Pendraig milnerae – pendraig înseamnă „dragon șef” în galeză, iar milnerae a fost dat în cinstea regretatei Angela Milner, cercetător și păstrător adjunct de paleontologie timp de peste 30 de ani la Muzeul de Istorie Naturală din Țara Galilor.
Fosilele fragmentare de Pendraig milnerae au fost descoperite într-o carieră din sudul Țării Galilor în anii 50, dar în ultimii ani au fost depozitate într-un sertar cu câteva mostre de crocodil până când au fost găsite de Milner. Se crede că dinozaurul a trăit între 200.000 și 215.000 de ani în urmă, în perioada triasică târzie.
„Rămășițele au fost găsite în anii 50 de paleontologii Pamela Robinson și Kenneth Kermack. Au fost studiate, dar creatura nu a fost numită. Susannah Maidment, cercetător principal în paleobiologie de la Muzeul de Istorie Naturală, s-a adresat lui Milner pentru ajutor. Aceasta a plecat și după vreo trei ore a găsit oasele într-un sertar cu mostre de crocodil”, a declarat Richard Butler, coautor la o lucrare despre dinozauri și profesor de paleobiologie la Universitatea din Birmingham.
„Descoperirile dinozaurilor sunt cu adevărat rare în Țara Galilor și aceasta este doar a treia specie de dinozaur cunoscută din țară. Este foarte interesant să afli mai multe despre dinozaurii care au trăit aici, în Marea Britanie, în timpul Triasicului, chiar în zorii evoluției dinozaurilor”, a spus Richard Butler.
Pendraig milnerae se pare că avea o dimensiune a corpului similară cu cea a unui pui modern, dar cu tot cu coadă ajungând la aproximativ un metru lungime.
„Pendraig milnerae a trăit aproape de începutul evoluției dinozaurilor carnivori. Din studiul oaselor știm clar că era carnivor, dar la începutul evoluției aceste animale erau destul de mici, spre deosebire de faimoșii dinozauri carnivori, cum ar fi T rex, care au evoluat mult mai târziu”, a spus Stephan Spiekman, cercetător la Muzeul de Istorie Naturală.
„Zona în care au fost găsite aceste exemplare a fost cel mai probabil o insulă în perioada în care a trăit. Speciile care trăiesc pe insule tind să devină adesea mai mici decât cele de pe continent într-un fenomen numit nanism insular”, a explicat Stephan Spiekman.
Stephan Spiekman și colegii săi i-au dat acestui dinozaur pitic numele de dragon șef pentru a-și onora poziția probabilă de prădător de top.
FOTO: Profimedia