Principalele declaraţii ale lui Dragoş Damian
- Industria are nevoie de o licenţă şi de o linie tehnologică pentru a produce un medicament. Remdesivir se află sub licenţă şi poate fi fabricat de un singur producător. Acesta ar fi primul obstacol. Al doilea ar fi lanţul de producţei. Pentru instalarea echipamentelor ar fi necesar unu-doi ani.
- Pierdem timp în a avea medicamentul disponibil pentru pacienţi.
- Niciunul din medicamentele pentru COVID-19 nu şi-au dovedit eficienţa. Decizia finală este dată de agenţia americane ori de cea europeană. Dacă acestea nu sunt sigure şi eficiente riscăm să facem mai mult rău.
- Ţările UE încep să gândească strategic fabrici de medicamente. Guvernul francez creşte capacităţile de paracetamol. Statele lumii încep să gândească strategic relaţia cu producătorii de medicamente.
- Din experienţa noastră durează doar un an instalarea liniei tehnologice pentru un nou medicament.
- Statul ar trebui să asculte producătorii încă de acum 10 ani care au semnalat mai multe probleme. Toate aceste obstacole create de politicieni au dus la o stagnare tehnologică.
Guvernul ungar a spus că industria farma este una strategică şi i-a întrebat „ce au nevoie”. Ungaria exportă medicamente de 1,4 miliarde de euro, iar noi de trei ori mai puţin. Există o diferenţă de 10 ani între nivelul tehnologic dintre cele două ţări. Favipiravir, al doilea medicament din protocolul pentru COVID, de origine japonezeză îl fabricăm în următoarele patru luni.
Dragoş Damian:
- În ultimele şase luni suntem consultaţi de Guvern. Am comunicat mult mai mult cu autorităţile în timpul pandemiei. Putem fabrica mult mai multe medicamente.
- Deşi suntem mari producători de paracetamol nu a primit nicio comandă centralizată de la autorităţi. Avem cam toate medicamentele din protocolul european pentru COVID.
- Nu văd o problemă de aprovizionare a populaţiei la cum evoluează epidemia. Lipsa de dialog e cea mai mare problemă a autorităţilor.
Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că medicamentul Remdesivir nu va fi fabricat în România mai devreme de 2022. Uniunea Europeană a semnat recent un contract cu compania americană Gilead, care va permite statelor membre să primească tratamentul în următoarele şase luni. Acordul a avut loc pe fondul deficitului de Remdesivir din statele UE.