Dragoș Damian spune că are un motiv foarte serios pentru care nu vede rostul PNRR-ului, care cuprinde și reforma sistemului de pensii și face un comentariu medical.
„Speranța de viață în România a unui copil născut astăzi (atenție la nuanță, astăzi!) este de sub 75 de ani, iar speranța de viață activă, sănătoasă, este de sub 65 de ani. Speranța de viața a celor născuți în urmă cu 50-60 de ani, care încă sunt în câmpul muncii, este mult mai redusă. Astfel încât, cu vârsta de pensionare de astăzi, mai mult ca sigur că «decrețeii» nu vor prinde prea mulți ani de pensie, iar cei care au peste 40 de ani acum și contemplează o vârstă de pensionare de 70 de ani, vor păți la fel. Mulțumiți sistemului sanitar”, spune Dragoș Damian, în Ziarul Financiar.
Așadar, stimați comentatori, contribuția la pensii, chiar dacă sistemul se dorește a fi reformat, nu sunt bani pentru bătrânețe – cel puțin nu a românilor de 40-50-60 de ani care vor muri înainte de a ajunge la pensie -, ci bani pentru ca România să-și plătească împrumuturile și deficitele, la care se vor adăuga acum și împrumuturile din PNRR. Mișcările prin piloni, dispariția pensionarii anticipate, interzicerea cumulului sau dispariția pensiilor speciale, chiar dacă corectează inechități, au doar menirea de a colecta mai mulți bani.
Dragoș Damian:
Și dacă nu ajung banii din pensii, vor crește impozitele pe proprietăți, pe venituri, profituri etc. Urmăriți cu atenție, abundă deja ideile privind creșterea impozitului de proprietăți și clădiri, arată Dragoș Damian.
Planul Național de Redresare și Reziliență, care conține 1.203 pagini, a fost publicat miercuri, 2 iunie, pe site-ul Guvernului.