Dragoș Pîslaru a răspuns și valului de critici venite din partea celor de la PNL, arătând că dacă liberalii vor pierde voturi la alegeri, nu o vor face din cauza partidului lui Dacian Cioloș, ci ca o consecință a propriilor acțiuni politice.
Pîslaru a mai spus că cei de la Mișcarea România Împreună vor începe o campanie de prezentare, la nivel național, prin formarea de comunități locale. Acest lucru se va întâmpla toată vara, până când Tribunalul București va da undă verde înființării formațiunii.
Sunt multe familii europene care ne curtează. Lansarea partidului o facem în septembrie
Potrivit fostului ministru, partidul a primit reacții pozitive și la nivel european. ”Sunt mai multe familii europene care ne curtează, este prematur să ne exprimăm solidaritatea pentru o anumită familie”, a spus Pîslaru.
Inițiatorul Mișcării România Împreună a mai afirmat că, dacă în septembrie ar trebui să apară actele și să se finalizeze înscrierea partidului, tot atunci va avea loc lansarea oficială și va demara transmiterea de formulare de adeziune pentru toți cei care au anunțat că vor să se înscrie în partid.
”Avem 20.000 de persoane care vor să se înscrie în partid, 30.000 în total, până acum, care au trimis mesaj și 12.000 vor să fie voluntari în cadrul partidului”, a afirmat Pîslaru.
Dacă PNL va pierde voturi, nu va pierde pentru că a venit Cioloș cu un nou partid, ci din cauza propriilor acțiuni
Dragoș Pîslaru a comentat și reacțiile dure venite din partea unor foști colegi din Guvernul Cioloș și membri ai Platformei România 100, ONG-ul pe care a fost creat partidul, după ce Violeta Alexandru și Ionel Dancă, dar și Pavel Popescu au anunțat că se delimitează de formațiunea lui Dacian Cioloș.
”Politica în România este făcută sau gândită ca un joc cu sumă nulă, dacă apare cineva care ia ceva, înseamnă că rămâne mai puțin pentru ceilalți. Noi vrem să arătăm că politica poate fi cu sumă pozitivă. Noi ne concentrăm pe populația care nu neapărat acum este angajată în politică”, a spus Pîslaru, precizând că există un segment de votanți care poate să migreze de la un partid la celălalt.
Pîslaru a mai spus că dacă PNL va avea poziții incerte sau neclare în Parlament, sau reforma sa internă nu este continuată ”într-un stil care a fost pus pe masă, dar nu a fost desăvârșit”, există posibilitatea să sufere consecințele acestor lucruri.
”Dacă PNL va pierde voturi, nu va pierde din cauză că a venit Cioloș cu un nou partid, ci aș îndrăzni să spun că o va face din cauza propriilor acțiuni”, a adăugat fostul ministru al Muncii.
Despre alianțe: Mișcarea România Împreună își dorește să ajungă la guvernare în 2020
Dragoș Pîslaru a mai spus că partidul condus de Dacian Cioloș nu a fost făcut pentru a face opoziție sau pentru a rămâne angrenat pentru a obține niște funcții și acces la resursele statului.
”Scopul este de a avea un partid reprezentativ, robust, care să atragă un număr mare de nehotărâți și care să construiască o alternativă de guvernare care să preia puterea la alegerile din 2020”, a precizat Pîslaru.
El a adăugat: ”Ceea ce este mai important este că avem patru alegeri, în perioada următoare, europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamentare, în care miza cea mare ar fi ca cei care ne dorim cu adevărat un proiect coerent de dezvoltare a României, să ne găsim înțelepciunea de a conlucra”.
Despre Cioloș prezidențiabil: ”În măsura în care vor apărea niște oportunități importante la nivelul scenei internaționale, se va putea pune problema unei alte candidaturi și suntem pregătiți”
Posibilitatea unei candidaturi a lui Dacian Cioloș la alegerile prezidențiale din 2019 nu a fost respinsă de Dragoș Pîslaru, el explicând în ce condiții ar deveni viabilă o astfel de idee.
”Îl susținem pe Klaus Iohannis la Președinția României, dar în măsura în care vor apărea niște scenarii alternative și vor apărea niște oportunități importante și pentru România, nu doar pentru Klaus Iohannis, la nivelul scenei internaționale, evident se va putea pune problema unei alte candidaturi și suntem pregătiți pentru a propune o astfel de candidatură. Dacian Cioloș a anunțat că este pregătit să își asume oricare din funcțiile necesare, pentru a obține orice funcție din fruntea statului”, a spus Dragoș Pîslaru.
Afirmația lui Pîslaru vine în contextul vehiculării președintele Klaus Iohannis ca viitor președinte al Consiliului European, după terminarea mandatului de către actualul președinte, Donald Tusk, fostul premier al Poloniei, la finalul lui 2019.
Potrivit informațiilor apărute în presă, sacă viitorul sef al Comisiei provine din vestul Europei, atunci viitorul presedinte al Consiliului merge la una din tarile central sau est europene, aceasta fiind o cutumă.
Fostul premier Dacian Cioloş a anunţat, în 30 martie, că au fost depuse actele pentru înfiinţarea partidului ‘Mişcarea România Împreună. De atunci, zeci de mii de oameni s-au înscris pe site-ul Mișcării.
Citește și: EXCLUSIV/Pavel Filip, premierul Republicii Moldova: „România a fost singura care ne-a întins o mână de ajutor când am fost în criză” – VIDEO
Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!