Scandalul în care şefa TVR este acuzată că pune presiune editorială pe jurnaliştii instituţiei, jignindu-i sau sancţionându-i când aceştia nu sunt obedienţi, a atins o un subiect mult mai delicat. Presiunile din orice instituţie de presă şi jurnaliştii care nu ripostează atunci când li se încalcă drepturile. Este un punct de vedere dezbătut în comisia de cultură a Camerei Deputaţilor, odată cu audierea lui Dragoş Pătraru.
„Jurnaliştii care au încercat să vorbească au avut de suferit, au rămas pe drumuri, au fost daţi afară etc. Lucrurile evoluează, toţi avem frustrarea cp nu se întâmplă de azi pe mâine. Dar nu se va întmpla asta dacă nu va exista o educaţie de pe băncile şcolii. Noi asta vrem să facem, să stimulăm spiritul critic. E foarte important ca toţi actorii din acest spaţiu să contribuie la acest lucru”, a declarat Pătraru, în faţa comisiei.
Realizatorul TV a fost susţinut de deputaţi, cel puţin pe acest subiect. Pe de altă parte, reprezentanţii PSD l-au criticat când a venit vorba despre înregistrările şi dezvăluirile legate de Doina Gradea. Deputatul social-democrat Liviu Pleşoianu a difuzat, în cadrul audierii, o serie de înregistrări cu Dragoş Pătraru, în care acesta foloseşte un limbaj catalogat de PSD drept „licenţios” la adresa colegilor săi.
„Eu nu sunt aici pentru a o apăra pe Doina Gradea. Eu am o mare problemă cu ipocrizia, cu impostura. Dumneavoastră faceţi parte din această categorie„, a spus Pleşoianu, în cadrul comisiei.
Audierea lui Dragoş Pătraru a venit în contextul difuzării mai multor înregisterări cu şefa TVR, Doina Gradea. Aceasta poate fi auzită în timp ce jigneşte reporterii şi este nemulţumită de cei care nu ascultă ordinele editoriale. Săptămâna trecută, Doina Gradea a fost audiată în aceeaşi comisie.
Libertatea a prezentat LIVE TEXT cele mai importante declaraţii din cadrul audierii
UPDATE 13:10 Gigel Ştirbu, deputat PNL: „Sper că audierea de azi să-i trezească pe colegii dvs, jurnaliştii care trebuie să ia atitudine”
UPDATE 13:05 Dragoş Pătraru: „Se modeleazeă conţinutul editorial în funcţie de finanţare, de interesele puterii, oricare ar fi ea. Asta face doamna Doina Gradea. Televiziunea publică nu-şi poate atinge misiunea publică”
UPDATE 13:00 Liviu Pleşoianu: „Repet, nu sunt aici pentru a o apăra pe Doina Gradea. Eu am o mare problemă cu ipocrizia, cu impostura. Dvs faceţi parte din această categorie.” A dat exemplul interviului luat de jurnalistul Ion Cristoiu fostului deputat Sebastian Ghiţă, difuzat de realizatorul TVR Ionuţ Cristache, faptă criticată de Dragoş Pătraru.
UPDATE 12:55 Nicolae Bacalbaşa, deputat PSD: „Nu vă cunosc, dar pare că sunteţi o persoană care a fost în răspăr cu toate partidele. Dacă este aşa, vă salut. O emisiune de miştocărie politică este benefică pentru stimularea identităţii naţionale. Asistăm la o imensă prefăcătorie. Trăim într-o societate în care eu, dacă sunt la closet, sunt filmat, nu ştiu dacă sunt filmat în interes naţional. Lucrurile sunt, în cel mai bun caz, aleatorii. Este un act de naivitate sau de făţărnicie. Dacă dvs combateţi o asemenea societate, este foarte bine. Doamna Gradea nu e un om rău, e un om obligat să trăiască după nişte reguli instituite de societate. Aşa cum funcţionează TVR, este încă extrem de moderată şi de bun simţ. Sigur, ar trebui combătută, dar nu o înjuraţi pe doamna Gradea. E o regulă naţională a jocului în care se înscrie timid”
UPDATE 12:50 Dragoş Pătraru: „Eu cred că toată lumea poate să facă mult mai mult. Jurnaliştii care au încercat să vorbească au avut de suferit, au rămas pe drumuri, au fost daţi afară etc. Lucrurile evoluează, toţi avem frustrarea că nu se întâmplă de azi pe mâine. Dar nu se va întmpla asta dacă nu va exista o educaţie de pe băncile şcolii. Noi asta vrem să facem, să stimulăm spiritul critic. E foarte important ca toţi actorii din acest spaţiu să contribuie la acest lucru. „
UPDATE 12:45 Marius Paşcan, deputat PMP: „Dincolo de limbaj licenţios sau nu, aici vorbim despre libertatea de exprimare. Aceste valori sunt puse în pericol, sunt imixtiuni în politica editorială. Ce nu înţeleg eu e de ce angajaţii, peste 2.000, nu sunt capabili de o solidarizare şi de a reacţiona vehement când sunt derapaje. Cum pot ei reprezenta interesul public dacă ei nu-şi apără propriile interese şi drepturi? O fi din frică, din obedienţă?”
UPDATE 12:40 Dragoş Pătraru: „Ce se întâmplă acum în TVR se întâmplă de foarte mult timp şi noi credem că nu ar trebui să se mai întâmple. Trebuie să luptăm cu toate aceste concepţii pe care le-am acceptat. După 50 de ani de întuneric comunist, este foarte greu să înţelegi ce înseamnă cu adevărat libertatea şi mecanismele democraţiei, pentru că ţi s-a dat cu un ciocan în cap 10,15,20 de ani. Acum, lucrurile astea nu mai pot fi acceptate, fie că vorbim de postul punlic, fie că vorbim de posturile private. Apar din ce în ce mai multe voci şi dovezi că oamenii nu mai tolerează asta, şi publicul a început să ceară de la presă altceva. Nu putem face peste noapte, şi noi jurnaliştii avem o vină că am acceptat să se întâmple. Rolul nostru este să îndreptăm şi să ajungem la o societate cu adevărat democratică. Trebuie să avem o presă independentă, puternică. Eu n-am spus că noi suntem nişte eroi sau că suntem băieţi ok. Toate partidele care au fost la conducere au făcut acelaşi lucru”
UPDATE 12:35 Liviu Pleşoianu a difuzat o altă înregistrare, în cadrul audierii. De data aceasta, este auzită o discuţie în care preşedintele comisiei de cultură, deputatul PNL Gigel Ştirbu, spune despre o emisiune TVR (România 9 – prezentată de Ionuţ Cristache) că este o „hazna”.
UPDATE 12:30 Dragoş Pătraru: „Eu n-am zis niciodată că sunt imaculat, eu nu sunt Productor general sau director. Am spus că nu sunt de acord ca unii să muncească pe doi lei. Nu e limbaj licenţios. Noi am vrut să demonstrăm limbajul licenţios în fiecare zi. Nu fac ce face doamna Doina Gradea, din poziţia de om care conduce TVR”
UPDATE 12:27 Liviu Pleşoianu, deputat PSD: „Nu sunt aici pentru a o apăra pe Dina Gradea, n-am copilărit împreună. Sunt aici pentru a face aprecieri personale pentru a arăta ipocrizia. Dvs aţi iniţiat un demers jurnalistic, aţi venit cu înregistrări, presiuni editoriale. Presiuni editoriale sunt cam peste tot. După ce o să difuzez o scurtă înregistrare, să ne întrebăm cu toţii ce se întâmplă”. Liviu Pleşoianu a difuzat o înregistrare cu Dragoş Pătraru în care realizatorul de televiziune este surprins când vorbeşte despre audienţă şi spune că „îl ia splina și ficații și vrea să îl bateți pe colegul Cristache”
UPDATE 12:18 Dragoş Pătraru a amintit de situaţia jurnalistului acreditat pe Guvern, Ionuţ Gheorghe, care a fost scos de pe acest domeniu pentru că a pus o întrebare incomodă premierului Viorica Dăncilă. Apoi, Dragoş Pătraru a vorbit despre publicarea unui material legat de plagiatul lui Gabriel Oprea. „Mi s-a transmis că domnul Oprea nu a vrut să fie publicat, noi, la Starea Naţiei, nu aveam acel document, aşa că am făcut rost de el şi l-am difuzat. A fost pregătită ulterior o proiducţie care să intre pe post în locul nostru, dacă vom fi scoşi. Apoi am fost obligaţi să punem la dispoziţie un desfăşurător explicit, cu subiectele care urmau să fie difuzate. Potrivit contractului, nu ni s-a cerut niciodată aşa ceva. Dacă facem asta, orice amendă o plătim noi. Apoi ne-au cerut să le dăm scriptul, asta nu scrie în contract. Alte presiuni: scoaterea reluării de pe TVR 2 care făcea audienţă şi a fost înlocuită cu un film care nu făcea performanţă”
UPDATE 12:08 Dragoş Pătraru: „Când am hotărât să publicăm aceste probe în acest mod, avem şi acte doveditoare despre implicarea acestei conduceri nocive. Controlul editorial exercitat de noua conducere este total și insuportabil pentru jurnaliști. Sunt derapaje, a considerat puterea atunci, aşa că a fost adus altcineva în locul Irinei Radu să le facă. Şi atunci a venit Doina Gradea. Schimbarea a venit pentru că editorial nu s-au întâmplat lucrurile cum se doreau. Suntem în curs de procesare a zeci de dovezi, acte care arată lucrurile greşite din TVR. Doina Gradea suna, îl hărţuia pe producătorul Matinalului. Efectele la ştiri au fost devastatoare şi inacceptabile”
Gradea, audiată săptămîna trecută
Audierea lui Dragăș Pătraru vine după ce, săptămâna trecută, aceeași comisie a audiat-o pe șefa TVR, Doina Gradea.
„De luni de zile am fost ameninţată şi, de ce nu, m-am simţit santajată, de domnul Pătraru, pentru a lua decizii în favoarea şi în condiţiile impuse de dumnealui în sensul prelungirii contractelor pe care le are în SRTv. De fiecarte dată când acestea se apropiau de termenul final”, a spus șefa televiziunii publice, în cadrul audierii.
Dragoș Pătraru a acuzat-o pe Doina Gradea de acţiuni de intimidare şi cenzură, dând publicității şi o serie de înregistrări audio. Șefa TVR poate fi auzită cum jignește un jurnalist al postului public de televiziune. Din acest motiv, mai mulți jurnaliști TVR au semnat o scrisoare deschisă, prin care se declară indignați de limbajul folosit de președintele-director general.
Citește și: VIDEO/ Nervi întinşi la PSD. Jurnalistului Libertatea i-a fost oprit microfonul, în timpul unei întrebări