Din acest moment pot începe procedurile legale pentru extrădarea acestuia în România.
Dragoș Săvulescu a fost condamnat în 2019 la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul retrocedărilor ilegale din Constanța în care apare și numele lui Radu Mazăre. Ulterior a fugit din țară.
El a fost acuzat că a făcut parte din grupul infracțional organizat care ar fi reușit să prejudicieze statul cu 112 milioane de euro prin implicarea ilegală în retrocedarea de plaje și faleze în Constanța și Mamaia.
Procurorii anticorupție au stabilit că Emil Dragoș Săvulescu, împreună cu Cristian Borcea și Georgică Giurgiucanu au prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu 28 de milioane de euro.
Prin intermediul societății „Holiday Club Neptun” SA. Săvulescu şi Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparţineau unei persoane în vârstă – Ivonne Aline Buzescu-Movilă. Aceasta moştenise proprietăţi impresionante în Bucureşti şi Constanţa şi lăsase partea sa din moştenire Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001.
Cu ajutorul unui notar, Săvulesu și Giurgiucanu au pretins că sunt mandatari ai moștenitoarei și au cerut Primăriei Constanţa să intre în posesia unor suprafeţe de teren de 12.500.000 de metri pătraţi.
Ulterior, au vândut drepturile succesorale unor cunoscuţi sau rude, la preţuri foarte mici. Unul dintre cei care au primit o parte dintre drepturile succesorale a fost Cristi Borcea, scrie sursa citată.
Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) i-au condamnat la pedepse grele cu închisoarea pe inculpații celebri din dosarul DNA al retrocedărilor fictive de terenuri de pe faleza din Constanța și Mamaia. Condamnările sunt definitive.
Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare, Nicușor Constantinescu – 5 ani de închisoare, Cristi Borcea – 5 ani, Dragoș Săvulescu – 5 ani și jumătate, notarul Aurel Jean Andrei (soțul judecătoarei Laura Andrei, fosta șefă a Tribunalului București) – 2 ani cu suspendare.
Instanța a decis și confiscarea plajelor din Mamaia retrocedate ilegal.
Dosarul ”Retrocedărilor” a fost trimis în judecată în 28 octombrie 2008 și, după 10 ani de tergiversări, a devenit cel mai vechi dosar de corupție din instanțele românești, potrivit Info Sud Est, informează G4Media.ro.
FOTO: Facebook.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro