Dragostea nu are vârstă şi acest lucru este demonstrat de comandorul Pavel Verdeş care, la 94 de ani, a ales să se prezinte în faţa ofiţerului de stare civilă şi să spună „DA” aleasei inimii sale, Elena Cornea, o profesoară de 80 de ani. Deşi obişnuit cu straiele militare, fostul pilot a îmbrăcat un costum de civil la care şi-a etelat vulturul, însemnul de înaltă preţuire al piloţilor militari. Fericitul eveniment din viaţa celor doi a avut loc în weekend, bucuria comandorului şi a soţiei fiind împărtăşită împreună cu zeci de apropiaţi.
Pavel Verdeş îşi aminteşte cu plăcere că dragostea pentru zbor i-a fost insuflată de tatăl său, care i-a construit un zmeu. A absolvit liceul de la Cahul, iar de aici s-a dus să îşi împlinească visul vieţii la Şcoala de aviaţie la Cernăuţi. În 1939, când a fost semnat Tratatul de neagresiune între Germania lui Hitler şi Uniunea Sovietică a lui Stalin, Pavel Verdeş a fugit în România, împreună cu nepoţica, la sora lui, care locuia la Arad, scie newsbv.ro. După ce lucrat pe unde a apucat, în cele din urmă a ajuns la Flotila 3 bombardament din Craiova.
Intrarea României în război împotriva Germaniei a presupus multe misiuni la limită penru comandorul Pavel Verdeş. Cea pe care nu poate să o uite a fost una de sacrificiu, în care bombardierele româneşti trebuiau să izoleze Budapesta de convoaiele cu ajutoare din Germania pentru trupele germano-ungare. Faptele sale, misiunile duse până la limita sacrificiului, nu i-au adus recunoaştere, ba dimpotrivă. Este unul dintre miile de eroi care au avut de suferit, deşi au luptat împotriva Germaniei naziste, din cauză că au participat la luptele de pe Frontul de Est.
Marea victorie din cel de al Doilea Război nu i-a adus nimic bun. A ajuns la Flotila de aviaţie de la Braşov, dar tot timpul a fost şicanat de regimul instaurat de sovietici. Mai mult, la un moment dat s-a trezit la închisoare fără vreo vină. După trei luni a fost eliberat. la intevenţia lui Corneliu Mănescu, care era adjunct al ministrului Apărării Naţional şi care îl cunoscuse în vizitele de la Braşov, mai notează sursa citată. A ajuns să lucreze la un atelier de reparat material rulant, unde construia planoare inginerul Iosif Şilimon. A devenit tehnician principal, iar după ce fabrica de avioane din Braşov, IAR, ajunge producător de tractoare, tehnicienii din aviaţie au început să facă demersurile necesare pentru construirea unei noi uzine aeronautice. La acea vreme, Pavel Verdeş, împreună cu inginerii Iosif Şilimon şi Erast Berenţan, au fost în audienţă la Corneliu Mănescu, care le-a promis ajutorul. Aşa a apărut fabrica din Ghimbav, unde comandorul Verdeş a lucrat până la pensionare.
Nici în ziua de astăzi eroul aviaţiei româneşti nu s-a împăcat cu gândul că el şi camarazii săi nu au primit titul de erou naţional. Din cei 14 piloţi şi mitraliori ai avioanelor care au îndeplinit cu succes misiunea din ianurie ‘45, doar comandorul Pavel Verdeş mai trăieşte.
Un englez s-a însurat la 90 de ani cu femeia cu care s-a reîntâlnit după 70 de ani
Roy Vickerman, din Marea Britanie, s-a logodit şi el în weekend cu Nora Nicholls, 89 de ani, o femeie alături de care a trăit o poveste de dragoste acum 70 de ani. Veteran de război, bărbatul a căutat-o pentru a afla dacă mai trăieşte, dorind să îşi ceară scuze pentru momentul în care s-au despărţit. Când l-a văzut la uşa cu un buchet de flori în mână, Nora l-a luat în braţe şi cei au stabilit să se logodească şi să retrăiască povestea de iubire începută acum 70 de ani.
Sursa foto: newsbv.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro