Dragoș spune că și-ar dori foarte mult să meargă în învățământul de masă, însă nu mai vrea să se lovească de aceste reacții ale copiilor, care, vin din educația pe care o primesc acasă.

Deputatul PNL Adriana Săftoiu vrea să pornească o campanie prin care tinerii nevăzători să poată merge în învățământul normal, unde să li se ofere șansa de a studia, alături de copiii văzători. ”Problema lui si a celorlalți copii cu această dizabilitate nu e faptul că nu văd, ci modul în care sunt tratați de „văzători””, spune deputatul PNL.

Ea a vorbit, recent, cu un elev al unui liceu special pentru nevăzători. Dragoș are rezultate foarte bune la învățătură, deși, spune el, nu are acces la toate informațiile, din cauza lipsurilor în privința manualelor și a cărților pentru nevăzători.

Dar cel mai mult îl doare pe Dragoș atitudinea copiilor văzători, atunci când încearcă să intre în contact cu ei.

”Mulți nu înțeleg. Mă dau la o parte. Ei cred că este oboală contagioasă. Majoritatea mi-au spus: Dă-te de aci, să nu iau boala ta. Nu am ce face. (..) Unii copii chiar vor să stea cu mine, dar așa sunt educați de părinți”, povestește Dragoș.

”Nu m-am gândit că nu fac față  dacă merg la școala normală”, mărturisește el. Nu provocările învățăturii îl sperie, ci reacțiile copiilor, atunci când îl văd.

”Nu m-ar înțelege majoritatea, poate unul doi ar înțelege, dar mulți nu. Săracii, nu că nu vor, dar nu sunt învățați, educați de cineva, că nu suntem niște persoane rele”, explică Dragoș atitudinea copiilor față de el.

Cel mai mult îl deranjează însă modul în care este tratat de adulți. ”Când merg cu bastonul alb, șoferii se supără. Cred că vreau să le sparg geamul (..) Ei cred că merg cu bastonul pentru a face ceva cu el”, spune tânărul.

Dragoș vrea să schimbe mentalitatea oamenilor față de persoanele nevăzătoare. ”Aș propune o campanie în care să mergem noi în școli, să vină și ei la noi la școală, să asiste la ore, și să stea fiecare nevăzător cu văzători, să înțeleagă că nu suntem persoane rele, că avem ce învăța unii de la alții și că nu avem o boală contagioasă”, afirmă el .

Dragoș are planuri mari în viață. În ciuda tuturor greutăților, vrea să ajungă la facultate, să facă masteratul și doctoratul.

”Este greu la școală. Nu avem manuale, fiecare se descurcă cum poate. Unii citesc din dosare, alții citesc de pe laptop, își caută manuale care nu sunt gratuite. O foaie de brail este un leu și 40 de bani. Mult mai scumpă decât o coală de hârtie obișnuită”, mai povestește Dragoș.

 
 

Urmărește-ne pe Google News