Libia a devenit punctul principal de plecare pentru migranţii care doresc să ajungă în pe coastele europene traversând Marea Mediterană.
Anul trecut, în luna septembrie, aproximativ un sfert de milion de migranți se aflau în țara afrinacă, așteptând să fie urcați la bordul unor bărci pentru a traversa Mediterana. Centrele în care aceștia stau au fost numite de “tabere de muncă forțată și închisori” de UNICEF.
Grupări înarmate au luat controlul centrrelor de migranți, în urma haosului politic care a pus stăpânire pe Libia și chiar au improvizat noi centre pentru migranți.
„Pentru mii de femei și copiii încarcerați, aceste centre sunt precum iadul, unde oamenii sunt ținuți timp de mai multe luni”, se arată într-un raport al organizației ONU.
Peste 100 de femei și copii au afirmat că au fost violați și agresați de mai multe ori în timpul călătoriei lor. Cei mai mulți dintre copii au afirmat că au fost bătuți pe tot parcursul călătoriei, în timp ce fetele au fost abuzate chiar mai mult.
„Aici, la centrul de detenție, ne tratatează ca pe niște animale. Ne bat, nu ne dau apă sau mâncare bună”, a afirmat un băiat în vârstă de 14 ani, care a plecat singur din Nigeria pentru a scăpa de gruparea islamistă Boko Haram.
Femeile și copiii depind cel mai mult de traficanți de migranți pentru a ajunge în Europa, fiind vulnerabili în fața acestora și riscând să devină victimele traficului de persoane. De obicei, traficanții de migranți cer mii de dolari pentru călătoria riscantă prin Libia, înainte ca oamenii să fie înghesuiți într-o ambarcațiune șubredă.
În 2016, până la 181.000 de migranţi au încercat să traverseze Marea Mediterană plecând de pe coastele Libiei. Totodată, anul trecut, peste 5.000 de migranți și-au pierdut viața încercând să ajungă pe continentul european, cu 1.700 mai mulți față de 2015. De la începutul anului, peste 270 de oameni au murit înecați în Marea Mediterană, anunță Crucea Roșie.
Citește și: Trupurile a zeci de migranți au fost găsite pe o plajă din Libia