În fiecare an, numărul pensionarilor care se îndatorează se dublează, mai ales în perioada sărbătorilor. La nivel național, volumul împrumuturilor a depășit un miliard de euro, iar cele circa 2.800 de CAR-uri active abia fac față cererilor de la bătrâni.
În principiu, oricine se poate înscrie într-un CAR, chiar dacă de regulă doar pensionarii o fac. Au dreptul la acest tip de ajutor doar cei care plătesc o cotizație, care poate fi inițială, lunară sau anuală, iar dobânzile sunt apropiate de cele practicate de bănci, care oricum nu i-ar împrumuta pe acesti oameni, din cauza vârstei.
În funcție de cât contribuie fiecare peste an, poate solicita un credit care, de obicei, reprezintă dublul, triplul sau de patru ori suma economisită. Dacă s-au strâns de exemplu 600 de lei, poți lua de la CAR până la 2.400 de lei. Puțini îndrăznesc însă să ia mai mult de 2.000 de lei – le este pur și simplu groază că nu vor avea cum să restituie suma -, iar banii se duc, de obicei, pe medicamente, mâncare și facturi la întreținere. Nici rata la care se înhamă nu trebuie să fie, de obicei, mai mare de jumătate din pensie. Oamenii restituie apoi banii, în rate, tot anul următor sau în decursul a trei ani.
„Majoritare sunt creditele pe termen mai mare de un an faţă de situaţia anterioară crizei când creditele erau cvasigeneralizate sub un an”, potrivit viceguvernatorului Băncii Naţionale a României, Liviu Voinea. Societăţile agricole şi cooperativele de consum şi meşteşugăreşti au împreună sub 1% din angajaţii din economie, circa 40.000 angajaţi.