În august 2021, în primele zile după preluarea de către talibani a controlului țării, mii de străini și de afgani care au colaborat cu străinii au fost scoși din Afganistan. Marea Britanie a evacuat peste 15.000 de afgani, iar ultimul zbor a avut loc pe 28 august.
În țară se mai află însă circa 100 de foști angajați ai British Council. Toți aceștia sunt închiși în case, de teama represaliilor.
„Stăm cu toții înăuntru, suntem ca într-o închisoare”, a mărturisit unul dintre ei pentru BBC, în timp ce altul a spus că rămâne fără bani și situația devine dramatică.
Ministerul de Externe britanic a anunțat că va evacua, în scurt timp, alte câteva mii de afgani. Profesorilor li s-a spus că pot aplica pentru noul program de relocare a cetățenilor afgani, dar mulți s-au ascuns, de când talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului, în august, și e complicat să ajungă la locurile de „extragere”.
Reprezentanții British Council spun că riscul cu care se confruntă profesorii este „evident, major”.
„Știm că foștii noștri colegi se află în situații din ce în ce mai disperate, deoarece situația din țară continuă să se deterioreze”, a declarat Scott McDonald, directorul executiv al British Council, care i-a descris pe profesori drept „fața Regatului Unit în Afganistan”.
Câțiva dintre profesori au vorbit cu jurnaliștii BBC, care le-au schimbat numele din motive de siguranță.
„Rahimallah”, un bărbat de 20 de ani, a lucrat doi ani pentru British Council, în circumstanțe „riscante și periculoase”, în Helmand, unde trupele britanice au avut baza până în 2014.
Una dintre sarcinile sale a fost să predea „egalitatea, diversitatea și incluziunea” altor profesori de școală – adesea, lovindu-se de o puternică opoziție locală. Chiar și profesori bine informați au respins ideea egalității de gen.
Trebuia să o facem. Le-am spus că lesbienele, homosexualii și bisexualii trebuie să fie acceptați în comunitățile noastre afgane, dar ei au respins ideea. Au spus că fac o treabă care este complet împotriva valorilor islamice.
Rahimallah, de la British Council, pentru BBC:
Tânărul rămâne ascuns, nu are posibilitatea de a lucra și de a-și vedea familia și este convins că, dacă îl vor găsi talibanii, va fi ucis.
„O rudă de-ale mele a postat pe Facebook împotriva talibanilor, spunând că nu pot plăti salariile profesorilor. A doua zi, oamenii de informații talibani au răpit-o, torturat-o și ucis-o, apoi i-au aruncat cadavrul în râul Helmand. Pentru o postare pe Facebook. Sunt sigur că vor face același lucru cu mine”, a mai spus tânărul.
O altă fostă profesoară a mărturisit că are o fată care o imploră să iasă afară. „Suntem cu adevărat deprimați. Ne ascundem și nu putem ieși, trebuie să stăm în casa noastră. Ne mutăm dintr-un loc în altul când auzim că talibanii vin și încep să caute prin case”, a spus femeia.
Alții, mai curajoși, ies din casă o dată la câteva săptămâni, dar numai deghizați.
Cauza lor a fost preluată de fostul lor șef, Joe Seaton, care spune că profesorii au început să ia legătura cu el, implorând ajutor.
El a fost critic la adresa British Council, pe care l-a părăsit în 2020, după trei ani și jumătate în Afganistan. Acesta spune că organizația a acordat prioritate personalului de birou din Kabul, în detrimentul profesorilor.
El crede că aceștia erau eligibili să fie evacuați în Marea Britanie în cadrul unei scheme guvernamentale numită ARAP – Politica de relocare și asistență afgană – care a fost creată pentru personalul angajat la nivel local, cu risc de represalii.
„Obiectivul politicii externe al guvernului Regatului Unit a fost să contracareze extremismul violent în Afganistan, iar programul pentru care s-a lucrat a fost abordarea acestui lucru prin integrarea egalității, diversității și incluziunii”, a spus el.
Potrivit Ministerului de Externe britanic, guvernul a lansat săptămâna trecută o nouă schemă pentru a ajuta până la 20.000 de afgani „aflați în pericol” care vor să-și părăsească țara pentru a se refugia în Marea Britanie, „inclusiv acei foști angajați ai British Council care sunt cei mai expuși riscului”.
British Council spune că a transmis guvernul Regatului Unit să ia în considerare cererile lor cât mai curând posibil. Dar, după luni în care s-au ascuns, profesorii spun că rămân fără speranță și fără resurse. „Nu sunt sigur că pot face asta mult timp”, a spus Rahimallah.