După JO de la Paris, considerate un succes sportiv, popular şi cultural, edilul american a apreciat că Los Angeles, gazda viitoarei ediţii a Jocurilor Olimpice, are „multe de învăţat” de la capitala Franţei, în special în ceea ce priveşte capacitatea sa de a organiza „Jocuri Olimpice pentru toţi”, cu activităţi paralele prevăzute pentru cei care nu aveau bilete.
„Simţim presiunea pentru a ne asigura că oraşul şi regiunea noastră sunt pregătite”, a adăugat Karen Bass, spunând că ar trebui să „apese acceleraţia”.
Chiar înainte de sosirea sa, un cutremur cu magnitudinea de 4,6 pe scara Richter în suburbiile oraşului a servit ca o amintire a provocărilor unice cu care se va confrunta „Oraşul Îngerilor”.
„Evident că trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi pentru evenimente precum un cutremur, dar trebuie să ne pregătim şi pentru evenimente climatice”, a insistat Karen Bass.
Primarul vrea „Jocuri fără maşină”, o promisiune mai mult decât ambiţioasă, deoarece californienii sunt dependenţi de vehiculele lor personale, într-un megalopolis împletit cu autostrăzi gigantice, unde blocajele de trafic sunt la ordinea zilei.
„Sunt sceptic că putem reuşi cu adevărat, dar vom încerca”, a declarat, pentru AFP, James Moore, specialist în transporturi la Universitatea din California de Sud (USC).
Ultima dată când Los Angeles a găzduit Jocurile Olimpice a fost în anul 1984, iar mulţi locuitori au părăsit atunci oraşul, evitând un coşmar.
„Dacă locuitorii adoptă aceeaşi strategie în 2028 şi părăsesc oraşul, atunci acest lucru va elibera spaţiu pe şosele”, speră James Moore.
Oraşul are în ADN-ul său tot ceea ce are nevoie pentru a transforma următoarele Jocuri într-un succes, a declarat, pentru AFP, Reynold Hoover, directorul general al Comitetului de organizare.
„Suntem creativi, spunem poveşti. Avem sport, avem diversitate”, a rezumat Reynold Hoover.
Pe lângă acest „star power”, Los Angeles se va putea baza pe o serie de incinte sportive impresionante, ideale pentru a găzdui fervoarea suporterilor americani şi a omologilor lor din întreaga lume.
Istoricul Colosseum, folosit deja în 1932 şi 1984, va găzdui probele de atletism. Vizitatorii vor putea urma gimnastica la celebrul Staples Center, sediul echipei de baschet LA Lakers, sau vor putea descoperi Intuit Dome, un stadion nou-nouţ care se deschide joi.
Dar în spatele faţadei sale pline de farmec, Los Angeles are şi peste 75.000 de persoane fără adăpost, într-o Californie în care preţurile imobiliarelor sunt prohibitive.
FOTO: Profimedia