Pentru ca sotul supravietuitor sa dobandeasca un drept de abitatie, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
a) La data deschiderii mostenirii, a locuit in casa (apartamentul) care formeaza obiectul dreptului de abitatie;
b) Nu are o alta locuinta proprie;
c) Casa face parte din mostenire, in total sau in parte, fiind proprietatea exclusiva sau comuna a defunctului;
d) Nu devine prin mostenire proprietarul exclusiv al locuintei;
e) Defunctul nu a dispus altfel (el putea inlatura dreptul de abitatie, ca drept de mostenire legala).
Drept urmare, sotul supravietuitor va putea continua sa foloseasca locuinta in baza dreptului de abitatie numai daca aceasta a fost proprietatea exclusiva sau proprietatea comuna (pe cote-parti sau in devalmasie) a defunctului. in toate cazurile, dreptul de abitatie va servi ca temei al folosintei numai in limitele cotei-parti de proprietate dobandite prin mostenire de catre comostenitori.
Dupa incetarea dreptului de abitatie, sotul supravietuitor va continua folosinta in calitate de proprietar numai daca, prin imparteala, locuinta a cazut in lotul sau de coproprietar. Daca nu s-a facut imparteala si dreptul de abitatie a incetat inainte de a se face imparteala (prin recasatorire), sotul supravietuitor va plati chirie daca foloseste mai mult decat cota sa parte din dreptul sau de proprietate asupra locuintei.
Daca sotul supravietuitor, la incetarea dreptului de abitatie, nu avea calitatea de proprietar sau coproprietar, deoarece nu a avut si nici nu a dobandit prin mostenire aceasta calitate, proprietatea exclusiva a defunctului va fi dobandita de comostenitori sau, daca la partaj locuinta va fi cazut in lotul acestora, el va putea fi evacuat, in conditiile dreptului comun.