Fiu Fiva si Turea Vasile, Bucuresti: Cum se poate dobandi proprietatea unui teren pe care l-am stapanit o perioada mai indelungata de timp?
Posesia se constituie ca manifestare exterioara a dreptului de proprietate si ca atare produce efecte juridice. Astfel, posesia creeaza prezumtia de proprietate; dovada lipsei de drept a posesorului este in sarcina celui ce porneste actiunea impotriva posesorului. Pot exista insa dificultati de proba privind dreptul de proprietate. Uzucapiunea constituie o dovada absoluta a dreptului de proprietate. O posesie utila, continua, netulburata, publica si sub nume de proprietar din partea posesorului, timp de 30 de ani, ca si cand el ar fi adevaratul titular al dreptului asupra unui bun imobil, respectiv o suprafata de teren, fiind platit si impozitul corespunzator, duce la dobandirea dreptului de proprietate asupra acelui bun posedat.
In cazurile prezentate de dv. isi gaseste aplicare uzucapiunea de 30 de ani. Exista situatii cand, desi sunt indeplinite conditiile de baza ale uzucapiunii, totusi nu se poate actiona la constatarea uzucapiunii, nefiind indeplinit acel termen. Legea ofera insa posibilitatea folosirii atat a posesiei celui ce urmareste constatarea uzucapiunii, cat si a autorilor sai – jonctiunea posesiilor – care inseamna unirea la termenul posesiei actuale, proprii, a timpului cat lucrul a fost posedat de autorii sau. Altfel spus, se poate aduna durata propriei posesii cu durata posesiei autorilor, incat, realizata fiind si conditia termenului pentru uzucapiune, se poate actiona in constatarea ei si dobandirea dreptului de proprietate.
Proprietate preluata abuziv.
Calin Dani, Bucuresti: O proprietate a parintilor a fost preluata abuziv de stat si demolata in perioada 1984-1985. In calitate de mostenitor, pot solicita acordarea de despagubiri?
In baza Legii 10/2001 aveti dreptul sa solicitati despagubiri pentru imobilele preluate de catre stat in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, fara titlu valabil ori fara vreun temei legal. De regula, aceste imobile se restituie in natura. Atunci cand nu mai e posibila restituirea lor in natura, se stabilesc masuri reparatorii prin echivalent, corespunzatoare valorii imobilului. Din scrisoarea dv. intelegem ca imobilul in cauza a fost demolat. In aceasta situatie, daca nu s-au executat alte lucrari pe suprafata de teren pentru care s-a dispus exproprierea, aveti dreptul si posibilitatea sa solicitati restituirea in natura a respectivei suprafete de teren, precum si masuri reparatorii in echivalent pentru constructia demolata. In cazul in care terenul e ocupat doar partial de noi lucrari, puteti solicita restituirea in natura a partii de teren ramasa libera, iar pentru cea ocupata de constructii noi, masurile reparatorii stabilindu-se in echivalent. Daca lucrarile pentru care s-a dispus exproprierea ocupa functional intreg terenul afectat, masurile reparatorii se stabilesc pentru intregul imobil. In consecinta, pentru a beneficia de prevederile Legii nr. 10/2001, trebuie sa va adresati cu o notificare persoanei care detine sau administreaza imobilul, solicitand, in functie de situatia juridica a imobilului, fie restituirea acestuia, fie masuri reparatorii sau despagubiri banesti. Ca anexe ale notificarii, trebuie sa prezentati actul de proprietate asupra bunului imobil ce face obiectul cererii, actul care face dovada calitatii de persoana indreptatita la restituirea in natura sau masuri reparatorii (certificat de mostenitor, certificat de calitate de mostenitor, acte de stare civila), in copii legalizate, schite cadastrale si expertize topografice, in cazul solicitarii restituirii terenurilor, precum si orice alte acte pe care le considerati necesare in solutionarea demersului dv. Notificarea se va comunica printr-un executor judecatoresc din raza de competenta a Judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala se afla imobilul solicitat.