În farfuriile noastre ajunge mai ales peşte importat

Sintagma comunistă “Nici o masă fără peşte!” nu mai e valabilă în zilele noastre. După 1990, consumul anual de carne de peşte a scăzut dramatic în România, de la 8,5-10 kilograme pe cap de locuitor, la numai 4-4,5 kilograme în prezent. Şi asta nu e tot: aproape tot peştele pe care îl punem în farfurie – mai exact 87% – e importat şi doar 13% provine din producţia internă, potrivit datelor asociaţiei de profil. Astfel, românul inclus în statistici mănâncă de cinci ori mai puţin peşte decât europenii, unde consumul mediu anual de peşte este de 20 de kilograme pe cap de locuitor.

România, în topul bun-platnicilor de taxe

Ţara noastră a urcat 82 de poziţii, până pe locul 52, în clasamentul Paying Taxes 2015. Anul trecut, România se afla pe poziţia 134 în clasament, iar în urmă cu doi ani era pe locul 136. Ascensiunea este atribuită îmbunătăţirii sistemului de plată a taxelor prin scăderea numărului de plăţi realizate într-un an şi reducerea numărului de ore necesare pentru achitarea impozitelor datorită dezvoltării sistemului electronic pentru companii. Companiile din România trebuie să facă în prezent 14 plăţi de taxe pe parcursul unui an, media europeană fiind de 12 plăţi pe an. Anul trecut o companie făcea în fiecare an 39 de plăţi către stat în contul taxelor şi contribuţiilor, de trei ori mai multe faţă de media UE.

 
 

Urmărește-ne pe Google News