AGDE reprezintă editorii români în fața marilor platforme online, cum ar fi Google, Facebook și Twitter. Deși nu combate direct fenomenul copy-paste, implementarea sistemului de gestionare colectivă a drepturilor editorilor poate avea un impact asupra acestei practici.
„Demersul marchează o nouă etapă pentru editori, una de recunoaștere a valorii conținutului și de încurajare a remunerării echitabile. A sosit vremea ca platformele online să demonstreze concret aprecierea pentru conținutul creat de editori, să recunoască valoarea reală a muncii depuse și să fie dispuse să plătească pentru a utiliza materialele respective”, a declarat Andrei Bereandă, CEO Ringier România și președinte AGDE.
El a adăugat că gestiunea colectivă a drepturilor editorilor este „o oportunitate unică” de a a corecta dezechilibrul din industria mass-media.
„Până acum, platformele online au profitat de conținutul editorilor fără a le oferi o compensație justă, utilizându-l fără licență și, implicit, fără plată. Implementarea acestui sistem reprezintă un pas semnificativ către rezolvarea problemei cu care se confruntă editorii la nivel global. Ringier Romania, parte a Ringier AG, o companie media elvețiană inovatoare, centrată pe digitalizare și diversificare, crede cu tărie că, prin intermediul gestiunii colective, vom stimula, implicit, crearea de conținut diversificat, globalizat, de bună calitate”, a explicat Bereandă.
Care este avantajul aderării la AGDE
Concret, printre beneficiile aderării la AGDE se numără protecția drepturilor de autor, obținerea unei remunerări echitabile pentru conținutul online și sprijin din partea acestui organism.
Noile drepturi permit editorilor de publicații de presă să decidă unde și în ce condiții este folosit conţinutul publicațiilor lor în mediul online, așa cum se întamplă în cazul producțiilor cinematografice și muzicale. Mai exact, orice utilizator al conținutului publicațiilor de presă va avea nevoie de permisiunea editorilor publicațiilor pentru a folosi conţinutul, de exemplu știrile online, şi se vor stabili de comun acord condiţiile de utilizare. Această legislaţie a condus deja, în mai multe țări, la acorduri concrete între utilizatori și editorii de publicații de presă, lucru care se va întampla şi în România.
„Ne așteptăm ca noul organism de gestiune colectivă să promoveze cu fermitate interesele legitime ale tuturor publicaţiilor de presă, în temeiul legii. Aşa cum a făcut şi până în prezent, ORDA va veghea la respectarea cadrului legal, astfel încât titularii de drepturi şi utilizatorii sa coopereze eficient în vederea licenţierii noilor drepturi. Felicităm editorii de presă pentru înființarea noului organism de gestiune colectivă”, a punctat Andrei-Simion Ijac, directorul ORDA.
Organizațiile media care sunt deja membre AGDE, cu precizarea că și alți editori de publicații de presă vor deveni membri:
Adevărul Holding SRL
Antena 3 SA
Antena TV Group SA
Bihor Media SRL
Comparty SRL
Desprecopii.com Shop SRL
Dogan Media International SA
eAd.ro Interactive SRL
Fanatik Online SRL
Independent SRL
Inform Media Press SRL
International Alexander Media SRL
Media Bit Software SRL
PRO TV SRL
Ringier Romania SRL
Rosportal SRL
„Este crucial ca editorii, indiferent de dimensiunea lor sau de volumul producțiilor lor, să participe la gestionarea colectivă. Fie că este vorba de un blog independent mic sau de un conglomerat media mare, fiecare editor beneficiază de pe urma unei abordări unite în gestionarea drepturilor”, a spus și Florin Popescu, CEO Desprecopii.com și membru al Consiliului Director AGDE.
Echipa Dogan Media International, membru al Consiliului Director AGDE, a adăugat: „Nu cu mulți ani în urmă, era de notorietate unitatea jurnaliștilor. Celebrul “Toți pentru unul și unul pentru toți” caracteriza această tagmă unită la bine și la greu. Vremurile noi, evoluția tehnologică și expansiunea online-ului au diluat această valoare. A venit timpul să o scoatem din cufăr și să o punem din nou pe masă prin intermediul AGDE. Acest organism va arăta ce înseamnă o tagmă unită din nou, cu un scop comun: gestiunea colectivă a drepturilor editorilor”.
Detaliile pot fi citite integral în comunicatul de mai jos:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro