Viitoarele mămici nu pot fi concediate
– Nu vă poate concedia dacă sunteţi gravidă sau dacă vă aflaţi în concediu de creştere a copilului. Aşadar, atunci când aflaţi că sunteţi însărcinată, trebuie să mergeţi la medicul de familie care constată starea dv. şi îl informează în scris pe angajator. În termen de 10 zile lucrătoare, patronatul va aduce la cunoştinţă acest lucru medicului de medicina muncii, dar şi inspectoratului teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea.
– Nu are dreptul să expună salariatele gravide, lăuze sau care alăptează la riscuri care le pot afecta sănătatea;
– Trebuie să le schimbe locul de muncă acelora care îşi desfăşoară activitatea numai în picioare sau aşezat, astfel încât să li se asigure pauze pentru repaus sau pentru mişcare, la recomandarea medicului de medicina muncii;
– Să acorde dispensă pentru consultaţii prenatale constând în ore libere plătite, dacă investigaţiile medicale se pot efectua numai în timpul programului;
– Să transfere la un alt loc de muncă, cu menţinerea salariului de bază brut lunar, angajatele gravide, lăuze sau care alăptează, dacă acestea prestează o muncă insalubră;
– Să le ducă la un alt loc de muncă de zi pe salariatele care muncesc noaptea, pe baza solicitării lor scrise;
– Să modifice condiţiile/orarul de muncă ori să repartizeze la alt job salariatele gravide, lăuze sau care alăptează, cu o activitate ce prezintă riscuri pentru sănătate.
– În baza recomandării medicului de familie, angajata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului, sau are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
Concediul de risc maternal
– Se poate acorda în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi dat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
– medicul stabileşte intervalele de timp la care este necesară schimbarea poziţiei de lucru, perioadele de activitate, precum şi durata perioadelor pentru repaus în poziţie sezândă sau, respectiv, pentru mişcare.