„Există obstacole sistemice care îngreunează în mod serios protecția efectivă a drepturilor persoanelor cu dizabilități în România „, a declarat Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović.

Același comisar a criticat reforma justitiei din România în fața Consiliul Europei și a cerut autorităților de la București să aplice recomandările Comisiei de la Veneția. De asemenea, a precizat că țara noastră trebuie să respecte și recomandările GRECO referitoare la modificarea legilor justiției.

Comisarul constată că, în ciuda unui cadru legislativ și politic îmbunătățit, sunt necesare măsuri pentru a remedia lacunele în ceea ce privește protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități. Dunja Mijatović cere autorităților să clarifice mandatele instituțiilor responsabile, să le consolideze monitorizarea și să îmbunătățească modalitățile de colaborare cu ONG-urile.

Comisarul Mijatović este preocupat în mod deosebit de subfinanțarea sistemului de asistență socială pentru adulți și copii cu dizabilități. În plus, a constatat că după redactarea raportului, Parlamentul României a adoptat bugetul pentru 2019 care nu garantează alocarea fondurilor necesare susținerii sistemului de protecție a copilului și a sistemului social de îngrijire pentru persoanele cu dizabilități.

„Comisarul este extrem de îngrijorat de cazurile de abuz grav comise împotriva adulților și a copiilor care trăiesc în instituții și îndeamnă insistent autoritățile să se asigure că persoanele responsabile sunt aduse în fața justiției”, se precizează în raportul comisarului pentru drepturile omului.

Comisarul solicită autorităților să schimbe legislația actuală care permite plasarea persoanelor cu dizabilități în instituții închise, chiar dacă aceștia nu-și dau acordul.

„Este nevoie să trecem de la instituționalizarea persoanelor cu handicap la integrarea lor deplină în societate. Autoritățile ar trebui să dezvolte servicii de asistență bazate pe comunitate, să crească accesul la spațiile și serviciile publice și să promoveze o piață a muncii mai incluzivă „, este recomandarea comisarului.

O mare problemă semnalată de raportorul european se referă la integrare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități. La 30 septembrie 2017, rata de ocupare a persoanelor cu dizabilități a fost de numai 17,5%, față de rata generală de 63,5% . În plus, din informațiile colectate de comisar rezultă că persoanele cu dizabilități sunt adesea angajate doar formal, fără a beneficia de o slujbă reală.

„Sistemul educațional românesc rămâne, într-o mare măsură, segregat. Statisticile oficiale arată că, din 59.930 de copii cu dizabilități înscriși în anul școlar actual, 33.930 frecventează învățământul de masă, 2.131 sunt incluși în clase sau grupuri speciale în școlile obișnuite, în timp ce 21.779 sunt înscriși în școli speciale”, se mai arată în raportul prezentat Consiliului Europei.

Dunja Mijatović precizează că, în continuare, copiilor cu dizabilități din România li se refuză accesul la școlile obișnuite. Iar asta se întâmplă, de cele mai multe ori, la inițiativa sau chiar cu sprijinul părinților altor copii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News