De exemplu, Andrei Carmen, din București, ne relatează: “Bunicul meu, veteran de război, decorat cu ordine şi medalii, a cerut, conform legii, 500 mp pentru loc de casă. Dar, invocând faptul că nu era teren disponibil, i s-a aprobat 1 ha teren arabil, şi nu în natură, ci contravaloarea în lei. Dacă tot nu era teren disponibil, de ce nu i s-a dat contravaloarea a 500 mp de teren intravilan?” Av Adrian Cuculis remarcă faptul că relatarea cititoarei nostre este incompletă și precizează: “Bunicul dv avea dreptul la o suprafață de teren, în funcție de ordinele și medaliile care i-au fost acordate în timp. Dar, dacă exista terenul la care avea dreptul, acesta ar fi trebuit dat în natură”. Puteți merge în instanță.

Drepturile veteranilor de război, în funcție de decorații

Dar, iată ce prevede legea, în legătură cu drepturile veteranilor de război: 1) Veteranii decoraţi cu Ordinul Mihai Viteazul sau Ordinul Virtutea Aeronautică cu spade, clasa Cavaler, au dreptul la un lot de 5 ha teren agricol, în localitatea de domiciliu sau un loc de casă de 500 mp, în municipiul, oraşul sau comuna în care domiciliază decoratul; 2). Cei decoraţi cu Ordinul Mihai Viteazul: o rentă lunară echivalentă cu solda de bază a unui sublocotenen; 3). Cei decoraţi cu Ordinul Virtutea Aeronautică cu spade, clasa Cavaler: o rentă lunară echivalentă cu solda de grad a unui sublocotenent; 4) Cei decorați cu Ordinul Steaua României cu spade și panglică de Virtute Militară sau cu Ordinul Steaua României cu spade, Ordinul Virtutea Aeronautică cu spade, Ordinul Coroana României cu spade și panglică de Virtute Militară sau Ordinul Coroana României cu spade, Ordinul Crucea Regina Maria, Medalia Virtutea Militară de Război, Medalia Virtutea Maritimă, Medalia Virtutea Aeronautică sau Medalia Aeronautică, Medalia Serviciul Credincios cu spade, Medalia Bărbăție și Credință cu spade, Crucea Serviciul Credincios cu spade, Crucea Meritul Sanitar și Medalia Virtutea Ostășească au dreptul la  împroprietărirea cu 500 m2 pentru loc de casă în localitatea în care domiciliază sau, dacă acest lucru nu este posibil, cu 1 ha teren arabil în extravilan. Veteranii de război care, din cauza deficitului de teren nu au putut fi împroprietăriți conform legii, vor fi despăgubiți cu o sumă ce reprezintă contravaloarea terenului la care erau îndreptățiți.

Citește și: Președintele Iohannis a promulgat legea care majorează cu 75% indemnizațiile invalizilor, veteranilor și a văduvelor de război

Urmărește-ne pe Google News