Florin vrea sa-si faca un laborator propriu
Pe cele pe care urma sa le trimita in Anglia le-a pus in baie, in bidoane mari, si a facut o instalatie de recirculare a apei, pentru a crea conditii similare celor din mediul natural.
Pentru a le exporta, a facut rost de autorizatie si permis de export. Trebuiau trimise cu avionul, asezate intr-o cutie cu gauri, suspendate in saculete de bumbac, cu hirudogel (inlocuitor al apei). Transportul a fost oprit insa la avion, pentru ca lipsea certificatul sanitar-veterinar, despre care Florin nu stia. Asa a pierdut contractul cu Anglia. A mai incercat apoi sa colaboreze cu un celebru cercetator neamt, caruia i-a trimis un kilogram ,,de proba,,. Anul trecut, firma profesorului, i-a solicitat 15 kg!
Pentru asta, tanarul s-a hotarat sa mearga in Delta si in Balta Mare a Brailei, paradisul viermilor acvatici. A investit mult bani, dar nu a mai primit actele de comanda de la nemti. Asa ca Florin a renuntat, momentan, la ideea de export. Acum vrea sa-si amenajeze un laborator pentru a extrage substantele chimice din saliva lipitorilor, folosite in medicina, farmaceutica si cosmetica – la tratarea diferitelor boli, in indepartarea ridurilor si intinerirea pielii.
La Cluj, l-a cunoscut pe dr. Constantin Ciuce, de la Clinica de Chirurgie Plastica a spitalului, care l-a invitat la un ciclu de conferinte la care au participat chirurgi din toata tara. Acum acestia comanda periodic lipitori de la el.
Curiozitati despre lipitori
Lipitorile secreta un puternic anticoagulant si alte substante care asigura un ,,tratament steril,,, indiferent in ce zona a corpului este aplicat. Desi tehnologia medicala a avansat considerabil de cand un mare numar de boli erau tratate prin extragerea de sange, folosirea lipitorilor medicinale este din nou favorizata pentru reducerea congestiei sanguine, in special in chirurgia plastica si in reatasarea partilor sectionate.
,,Pe timpuri,,, inainte de o petrecere, doamnele si domnisoarele istete isi puneau lipitori dupa urechi, pentru a le da obrajilor o culoare rozalie si ochilor, stralucire. Tot datorita lipitorilor, femeile se simteau mai bine, avand putere sa danseze toata noaptea.
Lipitorile au fost folosite ca tratament inca din Egiptul antic. In India secolului V i.Hr, erau chiar crescute in scopuri medicinale, insa incizia cu lipitori a fost folosita pentru prima oara in Imperiul Roman. In secolele ce au urmat, doctorii au folosit lipitorile pentru a combate aproape toate otravurile si bolile. In secolul XIX, au fost considerate o adevarata descoperire.
Statisticile de la Clinica Berlin Charite arata ca nu mai putin de 16.600 lipitori au fost folosite la acest spital in 1813. Spre sfarsitul anilor 50, 25 de milioane de lipitori erau inca folosite in Germania. Dar folosirea lipitorilor a cunoscut din nou o perioada de declin in anii 60-ÂÂ70. Practica a fost reluata o data cu renasterea homeopatiei.