UPDATE ora 16.30 Dresura de animale nu va mai fi inclusă în obiectul de activitate al Circ&Variete Globus București, conform unui proiect de hotărâre adoptat, luni, de consilierii generali ai Capitalei.
Primarul Capitalei, Gabriela Firea a declarat că spectacolele circului Globus nu vor mai cuprinde numere care presupun dresura de animale, respectând în acest fel o tendință europeană și mondială.
Ea a menționat că, potrivit specialiștilor, animalele dresate în vederea prezentării în spectacole de circ sunt supuse unor rele tratamente, chiar dacă din spectacole nu reiese acest lucru și totul pare frumos. Gabriela Firea a atras atenția asupra faptului că circuri prestigioase, precum Cirque du Soleil, au renunțat la spectacolele care implică folosirea animalelor.
„Avem o colaborare cu mai multe organizații din domeniu, în special cu Vier Pfoten, și vom realiza relocarea animalelor care sunt acum în spectacol la circul Globus. O parte vor fi folosite pentru anumite expoziții care se vor organiza chiar la circ, dar fără să presupună chinul dresajului, o parte vor merge la grădina zoologică”, a afirmat edilul general.
Tudor Tim Ionescu, consilier general ALDE în CGMB a anunțat că în următoarea ședință a Consiliului va fi introdus un proiect de hotărâre privind interzicerea spectacolelor cu animale pe raza municipiului București.
UPDATE 11.00: Iluzionistul Augustin Mihăilă susţine o eventuală lege care să interzică folosirea animalelor în spectacole de circ sau de magie.
“Trebuie să învăţăm că animalele nu sunt născute să ne distreze pe noi, trebuie să înţelegem că puii sunt luaţi de lângă părinţii lor, din mediul natural, şi crescuţi într-un mediu izolat, în care trebuie să muncească din greu, încă de mici. Trebuie să conştientizăm că animalele folosite la circ sunt fiinţe sociale, care suferă foarte mult în acele cuşti şi dezvoltă, la fel ca oamenii, stări de anxietate, frustrări, depresii, uneori chiar şi boli grave care pot conduce la moartea lor. Copiii noştri pot învăţa mult mai bine şi corect despre animale dacă le observă în mediul lor natural decât dacă le observă în condiţii nenaturale. Trebuie să îi educăm pe copii să respecte viaţa animalelor aşa cum îi învăţăm să respecte şi vieţile oamenilor. Până la urmă, evoluţia înseamnă să înţelegem şi să respectăm şi entităţile conlocuitoare de pe planetă, iar nimeni nu are dreptul să înrobească pe altul doar pentru ca e mai puternic”, e de părere Magicianul Augustin.
Potrivit proiectului de hotărâre a CGMB, Circ&Variete Globus București va fi „producător de spectacole și de momente artistice separate sau în cadrul spectacolelor, în care instituția realizează partea de creație, regie, scenariu, coregrafie, muzică, design costume, design decoruri, cât și costume, decoruri, recuzită, cu artiști salariați și colaboratori, având dreptul ulterior să încheie contracte cu parteneri din țară și străinătate, pentru derularea de programe cultural-artistice”.
Totodată, animalele aflate în responsabilitatea Circ&Variete Globus București vor fi relocate, în baza unui protocol încheiat între această instituție publică și Fundația Vier Pfoten, în termen de cel mult șase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii. În această perioadă, administrația circului va asigura animalelor condițiile de bunăstare.
În expunerea de motive semnată de primarul general, Gabriela Firea, se arată că potrivit Regulamentului de organizarea și funcționare al circului, obiectul de activitate al instituției constă în „realizarea și prezentarea de producții/coproducții artistice constând în spectacole de circ și festivaluri, filme, prezentate publicului în București, în țară și în străinătate, în scopul promovării actului de cultură și al educării publicului spectator, urmărind continuarea tradiției artei de circ, valorificarea optimă a potențialului artistic existent, stimularea inovației și a creativității, promovarea pe plan național și internațional a valorilor artistice autohtone și universale din domeniul artelor spectacolului”.
Animalele din circuri prezintă un risc suplimentar pentru siguranța publică, deoarece au instincte sălbatice, spune Gabriela Firea
În același document sunt invocate studii de specialitate „care susțin cu argumente științifice că, în spectacolele de circ animalele sălbatice folosite sunt supuse unor rele tratamente, incompatibile cu necesitățile și mediul natural al speciilor lor, împrejurări care de cele mai multe ori conduc la comportament agresiv, multă suferință și chiar decesul prematur” al acestora.
„Animalele sunt obligate să facă diverse trucuri pe care le-au învățat, trucuri care sunt cu totul anormale și neconforme naturii lor. Este imposibil ca circurile să poată oferi animalelor condițiile de viață corespunzătoare celor din libertate. De aceea, specialiștii în dresura animalelor sălbatice susțin că este necesară interzicerea generală a folosirii animalelor sălbatice în circuri”, se menționează în același document.
Potrivit sursei citate, animalele din circuri prezintă un risc suplimentar pentru siguranța publică, deoarece au instincte sălbatice și nevoi care au demonstrat lipsa de predictibilitate.
Conform primarului general, spațiile în cuști și țarcuri de circ și pentru expoziții nu pot acoperi necesitățile unor specii care parcurg distanțe mari în libertate sau care trăiesc în grupuri extinse în sălbăticie. Astfel, condițiile de izolare și imobilitate le creează de-a lungul timpului comportamente stereotipe.
„Habitatul unei leu, spre exemplu, se desfășoară pe o suprafață de circa 400 km pătrați, echivalentă cu dublul suprafeței municipiului București. În circuri, ‘regele animalelor are la dispoziție maximum 12 metri pătrați, iar instinctele sale de vânătoare și alergare sunt complet reprimate prin metode coercitive brutale”, se mai precizează în expunerea de motive.
În ceea ce privește elefanții, așezatul pe picioarele din spate sau în cap le cauzează în timp probleme de sănătate, chiar decesul. Totodată, „lumina puternică și aplauzele sunt de fapt factori de stres pentru animalele din arena oricărui circ”, prevede același document.
Ce părere au românii despre interzicerea animalelor la circ
Primăria Capitalei a lansat în dezbatere publică un proiect de hotarare privind interzicerea folosirii animalelor în circuri și expoziții în Municipiul București.
Unii români au comentat, pe pagina de internet a Primăriei și și-au arătat nemulțumirea față de intenția autorităților de a interzice animalele la circ.
”Terminați cu aberațiile astea!Lăsați animalele în circ….find copil gândesc mai bine decât un om cu capul pe umeri. Animalele în circ au condiții mai bune decât în sălbăticie. În sălbăticie devin trofee, deoarece unii ca voi, oameni fără minte, omor animalele doar pentru un amărât de trofeu, pe când în circ animalele fac parte din familie. De ce ne luați și ultima noastră fărâmă de amuzament a copiilor? Ne-ați luat tot…acum suntei multumiți.Animalele nu am cum să fie maltratate în circ”, a scris Valentin Stoica.
O altă persoană a scris: ”Părerea mea este că, înainte de a lua această decizie ar trebui ca toți oamenii să știe și să înțeleagă cum se dresează un animal, cel puțin la Circul Globus care este singurul circ de stat din țară!! De ce nu se trimite o comisie specializată în acest sens care să vadă ca animalele se dresează cu iubire și nu cu bătaie?”.
”DA ANIMALELOR ÎN CIRC. Oameni buni de ce vreti să generalizați? Nu toate circurile sunt la fel. Mergeti la fața locului și obțineti dovezi. Daca într-adevăr sunt maltratate atunci dați amenzi sau luati măsuri. Dar nu îi puneti pe toți în aceiași oală. Lasați copiii să vadă animalele live. La gradina zoo oricum nu prea au ce vedea și la tv învață că vaca e mov și face ciocolată și girafa mănâncă curcubeul”, a scris Oana.
Pe pagina primăriei sunt și opinii potrivit cărora la circ nu ar mai trebui să fie animale. ”Locul animalelor NU este în arenă. Barbariile din spatele cortinei, teroarea, privarea de libertate, dresajul infiorător la care sunt supuse acestea, trebuie să înceteze. Educația copiilor referitoare la animale se face cu documentare, cărți de profil, vizitarea unor sanctuare sau prin adopția unui animal domestic. În niciun caz la circ”, spune Antoaneta.
Directorul de la Circul Globus a fost demis, la începutul lunii ianuarie, de primarul Capitalei, Gabriela Firea. Victor Coman și-a pierdut funcția după incendiul în care au fost ucise 11 animale. O anexă în care se aflau mai multe animale a fost cuprinsă de flăcări. 11 animale, printre care doi tigri, au pierit în flăcări.