Parcurile Kiseleff, Bazilescu şi Morarilor sunt doar câteva spaţii verzi unde autorităţile, de cele mai multe ori fără să dea prea mare importanţă acestui fapt, au plantat tufe de hortensii. În ultima vreme însă, dependenţii de etnobotanice le-au descoperit efectul şi au devastat tufele, profitând astfel de drogul care se găseşte la discreţie şi fără bani, pe toate drumurile.
În cantităţi mari sunt letale
“Am fost şi noi înştiinţaţi de ingeniozitatea consumatorilor de etnobotanice. Se pare că într-adevăr şi-au găsit un refugiu în plantele de parc, după ce etnobotanicele au fost trecute în ilegalitate”, ne-a spus Gigel Lazăr, reprezentantul ONG-ului antidrog CIADO.
În cantităţi mici, petalele, frunzele şi tulpinile hortensiei, dacă sunt fumate, au efect psihedelic, însă specialiştii din străinătate avertizează că în cantităţi mari au efect toxic. Asta pentru că prin ardere se formează acid cianhidric, folosit de nazişti în camerele de gazare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Acesta e şi motivul pentru care în mai multe oraşe din Germania, hortensiile au dispărut deja din toate parcurile. Autorităţile germane au luat această decizie după ce numeroşi adolescenţi au devenit dependenţi de aceste flori decorative.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro