Casele dealerilor, sparte de clientii nemultumiti

Semnalul revolutiei l-au dat cativa drogati veterani din Vitan. Ei au speculat o meteahna a mafiotilor bucuresteni: se cred atat de tari (smecheri…), incat nu isi incuie casele sau masinile, ca oricum nu ar avea nimeni curaj sa-i prade pe ei. Dar tocmai acest lucru s-a intamplat. La sfarsitul lunii martie, unui dealer i s-a spart casa si i s-au furat cateva sute de grame de heroina, curata, inainte sa apuce sa o indoaie cu substituenti. Nimic altceva. Omul, mafiotul adica, nu a avut ce sa faca, a trebuit sa taca chitic. Ulterior a aflat cine si de ce a facut ceea ce a facut: propriii clienti carora le vinde porcarii. Evenimentul ar fi trecut neobservat daca, inainte de Paste si apoi la inceputul lunii mai, doua spargeri similare nu s-a fi repetat pa Calea Mosilor. S-au luat cam 150 de grame o data si inca aproximativ 200 a doua oara. De data aceasta, faptasii au fost cativa drogati din Colentina. Unul dintre ei spune ca lucrurile nu se vor opri aici: vor incerca sa creeze un sindicat care sa le faca viata grea delerilor care ii pacalesc.

Drogatii vor o organizatie pentru protectia consumatorilor de heroina

La Institutul „Matei Bals” din Bucuresti functioneaza, de mai bine de doi ani, un centru dedicat consumatorilor de droguri. Toxicomanii invata sa-si protejeze sanatatea, pot primi gratuit seringi de unica folosinta, daca aduc „la schimb” unele folosite si pot afla care sunt pasii spre evadarea din lumea „mortii albe”.
„Anul trecut am distribuit 48.000 de seringi de unica folosinta. La randul lor, consumatorii de droguri ne-au adus 24.687 de seringi utilizate. Sunt 441 de persoane, cu varste cuprinse intre 13 si 47 de ani, care vin in mod constant la noi la Centru”, ne-a spus psihologul Odette Chirila, coordonatorul centrului „Open Doors”. Cei care accepta sunt si testati pentru depistarea HIV/SIDA si a hepatitei si li se fac gratuit vaccinuri anti-hepatita A si B. Rezultatele analizelor au aratat faptul ca circa 40% sufera de hepatita C, iar 12% de hepatita B.

Heroina, cauza unei „epidemii” mortale

Supradoza de heroina este o cauza principala a mortalitatii si morbiditatii in randul consumatorilor activi de heroina injectabila. Fenomenul este comparabil, ca amploare, cu o epidemie, releva un studiu publicat de editia in limba romana a „British Medical Journal”, citat de Mediafax.
Numarul consumatorilor romani, majoritatea tineri, care mor in urma unei supradoze a crescut ingrijorator, potrivit directorului general al Institutului National de Medicina Legala, Dan Dermengiu. „In acest ritm, am putea ajunge sa comparam numarul deceselor prin consum de droguri cu cel prin intoxicatie cu monoxid de carbon, fapt ce nu poate fi neglijat”, aprecia directorul INML.
In Australia, spre exemplu, numarul deceselor prin supradoze de opiacee a crescut, intre 1964 si 1997, de 55 de ori, iar supradoza de heroina a fost, in 1999, principala cauza de deces la barbatii cu varste cuprinse intre 25 si 54 de ani, din Portland, Oregon (SUA).
In 1999, Reteaua de Avertizare asupra Abuzurilor de Droguri a inregistrat, in SUA, 820 de decese legate de consumul de heroina, precum si 16.646 de cazuri nefatale de supradoze de heroina in randul pacientilor care s-au prezentat la serviciile de urgenta. In fiecare an, dintre persoanele care-si injecteaza heroina, circa 2% isi pierd viata.
Cele mai multe decese apar in randul celor aflati in jurul varstei de 30 de ani, dupa ce au utilizat heroina intravenoasa timp de cinci-zece ani si au devenit incontestabil dependenti.
Interviurile cu utilizatorii activi de heroina injectabila au aratat ca, in ultimul an, 23-33% din ei au luat o supradoza nefatala. Rata mortalitatii la supradozele de heroina consumate acasa este de 10 la suta.
„Epidemia” de decese in randul utilizatorilor de heroina injectabila a determinat multe organizatii sa elaboreze, pentru prevenirea unei asemenea tragedii, si alte strategii decat simpla abstinenta. De mai bine de zece ani, in mai multe orase europene, ca si in Australia, au fost create facilitati pentru injectarea supravegheata. Ele ofera seringi si ace sterile, precum si tratament pentru supradoze, administrat chiar si de personal medical. Potrivit sursei citate, nu a aparut nici un deces prin supradoze in randul consumatorilor din Germania si Elvetia inclusi in programe de injectare supravegheata.

 
 

Urmărește-ne pe Google News