Forțele de poliție din Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexic, Panama, Paraguay, Peru și Uruguay au conlucrat în cadrul operațiunii Trigger IX (12 martie – 2 aprilie), care a vizat în principal combaterea traficului ilicit de arme de foc și care a fost coordonată de Interpol. Pe lângă arme, poliția a descoperit și confiscat și o cantitate uriașă de droguri.

Centrul de comandă a fost stabilit la Foz do Iguaçu, un oraș la granița Braziliei cu Argentina și Paraguay. Peste 100 de agenții naționale de aplicare a legii au fost implicate în operațiune.

Contrabanda cu arme întărește puterea bandelor și alimentează activitățile lor criminale. Bandele sunt din ce în ce mai bine înarmate, iar poliția locală este adesea depășită când le confruntă.

Interpolul a precizat că arestările au perturbat funcționarea a 20 de bande criminale, precum infamele First Capital Command (PCC) și Mara Salvatrucha.

  • PCC are sediul în Brazilia, dar s-a extins pentru a opera la nivel internațional și a fost legată de uciderea unui procuror paraguayan în timp ce acesta se afla în luna de miere, în Columbia.
  • Mara Salvatrucha, cunoscută și ca MS-13, controlează o mare parte din traficul de persoane și contrabanda cu droguri și arme din America Centrală.

Comerțul ilicit cu arme de foc și traficul de droguri, legătură directă

„Faptul că o operațiune care vizează arme de foc a dus la astfel de confiscări masive de droguri este o dovadă suplimentară despre îngemănarea lor”, a declarat secretarul general al Interpol, Jürgen Stock, despre cele 203 de tone de cocaină și alte droguri depistate și confiscate (valoare de piață: 5 miliarde de dolari) .

În total, potrivit Interpol, au fost operate 14.820 de arestări, au fost confiscate 8.263 de arme de foc și 305.803 de piese de muniție.

Interpolul a mai comunicat că operațiunea a dus la confiscarea unor cantități mari de muniție chiar și în țări care, până acum, nu au fost asociate cu violența pe scară largă cu arme.

Poliția din Uruguay, spre exemplu, a asigurat 100.000 de piese de muniție, cea mai mare cantitate confiscată vreodată în țară.

Foto: Interpol

 
 

Urmărește-ne pe Google News