Cantități record de cocaină au fost confiscate în Europa pe măsură ce piața s-a extins, au avertizat vineri două agenții europene, citate de Euronews. Peste 214,6 tone de cocaină au fost confiscate în Europa în 2020, cu 6% mai mult decât în 2019, un record pentru al patrulea an consecutiv.

Nivelurile fără precedent de trafic au dus la „disponibilitate istorică”, au avertizat Europol și agenția UE pentru droguri, într-o analiză a pieței drogurilor din UE.

Instituțiile mai spun că, deși cea mai mare parte a producției de cocaină are loc în Columbia, Bolivia și Peru, procesarea cocainei are loc în Europa, în special în Belgia, Spania și Țările de Jos (Olanda) .

Aceste trei țări au reprezentat, de asemenea, aproape trei sferturi din totalul cocainei confiscate în Europa.

Cantități mari de droguri au fost confiscate și de Italia, Franța, Germania și Portugalia, au avertizat agențiile, adăugând că au fost confiscați și precursori chimici folosiți în producția de cocaină.

„Noile noastre analize arată că acum ne confruntăm cu o amenințare tot mai mare din partea unei piețe a drogurilor mai diversă și mai dinamică, care este condusă de o colaborare mai strânsă între organizațiile criminale europene și internaționale”, a declarat Alexis Goosdeel, director la Centrul European pentru Droguri și Dependența de Droguri (EMCDDA).

Aceasta spune că drogurile au devenit din ce în ce mai „disponibile” sporind rata violenței și a corupției, precum și „probleme de sănătate majore”.

Agențiile au adăugat că punctele de acces ale drogurilor se mută în Europa de Est și Turcia, unde au fost făcute tot mai multe capturi.

Între timp, un alt drog, metamfetamina, a devenit din ce în ce mai disponibil în Europa, deși joacă un rol mic pe piața europeană a drogurilor, au avertizat agențiile.

Cantitățile de metanfetamina capturate în UE au crescut cu 477% în 2020, la 2,2 tone, au spus cele două agenții.

Agențiile au avertizat în general că extinderea piețelor de droguri va crește violența și corupția.

Urmărește-ne pe Google News