Ucraina folosește „drone dragon” pentru a ataca pozițiile rusești cu amestecuri incendiare. Deși impresionante, aceste arme sunt criticate pentru eficiența lor limitată și riscul ca Rusia să dezvolte versiuni similare.
În ultimele zile, Forțele Armate Ucrainene au găsit o nouă utilizare pentru drone, care au devenit esențiale în războiul ruso-ucrainean. Acum, dronele civile transportă nu doar bombe și mine, ci și lansatoare de grenade, mitraliere și chiar substanțe incendiare. Conform BBC, aceste dispozitive au fost supranumite „drone dragon” și sunt folosite pentru a arunca foc asupra inamicului.
Videoclipuri cu dronele care „scuipă flăcări”
De la începutul lunii septembrie, operatorii UAV ucraineni au postat pe rețelele de socializare imagini cu aceste drone. Un videoclip al unității Khorne Group, parte a Mrigăzii mecanizate 116, arată un quadcopter aruncând un amestec incendiar peste pozițiile armatei ruse. Serviciul de presă al brigăzii a declarat pentru BBC că nu face comentarii oficiale despre această nouă armă.
Videoclipuri similare cu utilizarea „dragonilor” au fost postate de alte brigăzi ucrainene.
„Focul este un lucru destul de groaznic chiar și pentru un militar instruit, când o poziție este arsă, muniția este arsă”, a spus consilierul comandantului forțelor terestre ale forțelor armate ucrainene, Alexander Dmitriev (indicativ de apel „Tikhohod”), citat de canalul TV Espresso.
El a adăugat că drona dragon este eficientă pentru a elimina sau distruge pozițiile inamice: „Aceste drone folosesc o substanță specială, nu vom spune care. Inventatorii noștri au găsit oportunitatea de a face toate acestea ca un singur complex cu o dronă”.
Ce e termitul, substanța care se presupune că e folosită de „drona dragon”
Deși Dmitriev nu a specificat substanța folosită, se presupune că este termit, un amestec de pulbere de aluminiu și oxid de fier, cu o temperatură de ardere de aproximativ 2200 de grade Celsius. Acesta nu este o invenție ucraineană, a fost inventat acum 150 de ani în Germania și a fost folosit activ de diferite armate în timpul Primului și al celui de-al Doilea Război Mondial.
Termitul poate arde vegetația și metalul, provocând răni grave oamenilor. O dronă FPV mică poate transporta aproximativ jumătate de kilogram din acest amestec, care este aruncat peste pozițiile inamice de la distanță.
Chiar dacă un militar reușește să scape din zona afectată, unele dintre bunurile sale, armele sau munițiile pot fi distruse de incendiu. De asemenea, este important ca plantația forestieră în sine să fie incendiată și să înceteze să mai fie un adăpost de încredere pentru infanterie. Este extrem de greu să stingi un astfel de incendiu.
Conform dreptului internațional, termitul poate fi folosit în operațiuni militare, dar nu împotriva țintelor civile, din cauza arsurilor severe pe care le poate provoca. Human Rights Watch a numit termitul „notorii pentru efectele sale teribile asupra oamenilor”, în 2022. Potrivit organizației, acest amestec poate provoca arsuri de gradul patru sau cinci, afectând mușchii, ligamentele, nervii și chiar oasele.
Eficientă sau doar spectaculoasă?
Nicholas Drummond, fost ofițer al armatei britanice, a declarat pentru CNN că principalul efect al dronelor cu termit este crearea unei „atmosfere de frică”. „Sunt lucruri foarte neplăcute. Dacă se folosește o astfel de armă, efectul va fi mai degrabă psihologic, decât fizic”.
Yigal Levin, fost ofițer al armatei israeliene, a declarat pentru Radio NV că Israelul și alte țări occidentale sunt interesate de invenția ucraineană. Levin consideră că arderea cu termit este eficientă în distrugerea pozițiilor inamice ascunse în plantațiile forestiere, dezorganizând grupurile de asalt.
Cu toate acestea, un expert anonim din complexul militar-industrial ucrainean a criticat aceste drone, spunând pentru BBC: „Arată impresionant la cameră, dar este în esență ineficient”. El a adăugat că răspândirea termitului pe o suprafață mare nu cauzează daune semnificative și că astfel de tactici sunt posibile doar pe vreme uscată și fără vânt.
Un alt risc este că Rusia ar putea dezvolta propriile „drone dragon”. Federația Rusă are rezerve mari de muniție termobarică, care ar face aceste UAV-uri mult mai letale. Primele imagini cu utilizarea dronelor rusești cu termit au apărut deja pe rețelele sociale, dar nu există informații despre producția lor în masă.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 14.09.2024, 22:27
Ahhh, I love the smell of fried Russians in the morning. It smells of... payback. #fantanaalba #basarabia