Aliații din Germania, Marea Britanie, Franța și Italia i-au promis lui Volodimir Zelenski noi ajutoare militare în valoare de miliarde de euro, în timpul unui turneu spectaculos al președintelui ucrainean, care pare să ilustreze rolul tot mai puternic asumat de Europa în susținerea Kievului.

Noile rachete cu rază lungă de acțiune, dronele de atac, tancurile și alte vehicule blindate pe care Zelenski le-a obținut de la aliați în ultimele zile, par să satisfacă multe, chiar dacă nu toate, cererile Ucrainei pentru mult așteptata contraofensivă împotriva Rusiei.

Analiștii spun că această demonstrație de susținere a Ucrainei subliniază faptul că războiul se află într-o fază crucială, forțele ucrainene pregătindu-se pentru o contraofensivă ce ar putea stabili termenii pentru orice viitoare negociere cu Rusia.

În același timp, gesturile aliaților de la Berlin, Londra, Paris și Roma arată că aceștia, alături de Zelenski, înțeleg faptul sprijinul SUA – până acum cel mai important furnizor de arme – ar putea să scadă în intensitate, pe măsură ce alegerile prezidențiale se apropie.

„Tendința în întreaga Europă este de a face mai mult”, a explicat pentru New York Times Malcolm Chalmers, director general adjunct al Royal United Services Institute, un think-tank din Londra.

„Acest lucru ține parțial de evoluția politicii europene. (Tendința) este, de asemenea, determinată de așteptările că următoarele câteva luni sunt critice, iar lucrurile ar putea evolua în ambele direcții”, a continuat acesta.

„Perspectiva unui angajament american mai șovăielnic, pe măsură ce ne apropiem de alegeri, îi preocupă pe oameni. Acest lucru a determina dorința de a plasa Ucraina în cea mai bună poziție posibilă înainte de negocieri”, a mai spus Chalmers.

„Din ce în ce mai încrezători în Ucraina”

Analiștii militari au declarat că, luate împreună, ajutoarele europene oferă Kievului mare parte din capacitatea necesară pentru declanșarea contraofensivei. Zelenski avertizase că, fără mai multe arme, contraofensiva ar putea fi amânată.

Germania a fost prima care a răspuns apelului său. Promisiunile includ 30 de tancuri Leopard suplimentare, 20 de vehicule de luptă blindate, 16 sisteme de apărare aeriană, peste 200 de drone și o mulțime de alte arme și muniții.

Tancurile și vehiculele blindate de luptă ar putea fi utile în recuperarea teritoriului, deoarece terenul din sudul Ucrainei este potrivit „pentru un război cu tancuri sau de manevră”, a explicat pentru New York Times Jacob Funk Kirkegaard, un fost ofițer de informații al armatei daneze, în prezent cercetător la German Marshall Fund din Bruxelles.

Rachetele și dronele oferite de Marea Britanie, a adăugat el, ar putea fi folosite pentru a ataca bazele rusești din Crimeea, peninsula anexată de Moscova în 2014.

Ministerul rus al Apărării susține că racheta cu rază lungă de acțiune, cunoscută sub numele de Storm Shadow, a fost deja livrată de Londra și folosită de forțele ucrainene. Afirmația nu a putut fi verificată în mod independent, iar Marea Britanie nu a comentat pe această temă.

Pasul Londrei este relevant, în condițiile în care Statele Unite s-au împotrivit trimiterii de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, în parte pentru a evita escaladarea conflictului, cu arme care ar putea ajunge pe teritoriul rusesc.

Acesta este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care administrația Biden nu a dat curs solicitărilor Ucrainei privind livrarea de avioane de luptă F-16.

Cu toate acestea, oficialii americani au declarat că nu vor împiedica alte state să trimită propriile arme Ucrainei. Iar analiștii au declarat că Marea Britanie nu ar fi oferit Kievului rachetele cu rază lungă de acțiune fără aprobarea tacită a Washingtonului.

Franța a promis, de asemenea, noi tancuri ușoare și alte vehicule blindate.

Angajamentele sporite ale Europei, spun analiștii, reflectă o încredere tot mai mare în faptul că trupele ucrainene ar putea face progrese decisive în contraofensiva care urmează.

„Nu am fi angajat această cantitate de armament în Ucraina în acest moment, dacă am fi crezut că nu este probabil ca ei să reușească”, a declarat Kirkegaard. „Nimic nu este sigur, dar noi, în Occident, părem să fim din ce în ce mai încrezători în Ucraina”, a adăugat el.

Un rol mai important al Europei pe scena diplomatică

Oficialii europeni și ucraineni au declarat că Zelenski a făcut, de asemenea, în privat, presiuni pentru un rol european mai important pe scena diplomatică, scrie New York Times.

Ucraina se ferește de țările care au relații apropiate cu Rusia, precum China și Brazilia, și care elaborează planuri de pace sau acționează ca mediatori.

În schimb, Zelenski speră să implice mai mult aliați precum Germania, potrivit unui oficial ucrainean care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Macron, care a încercat să se poziționeze ca un actor diplomatic-cheie în viitoarele discuții de pace, l-a presat luna trecută pe președintele chinez Xi Jinping să folosească relația sa strânsă cu Moscova pentru a ajuta la începerea negocierilor.

Ulterior, după o discuție între Xi și Zelenski, China a anunțat că îl va trimite pe Li Hui, reprezentantul său special pentru afaceri eurasiatice, în Ucraina.

Li urma să ajungă chiar marți la Kiev, în încercarea de a ajuta la negocierea unui sfârșit al războiului.

Urmărește-ne pe Google News