epa02253810 A RQ-4 Block 20 Global Hawk high altitude long endurance unmanned aerial reconnaissance plane uf the U.S. Air Force is pictured at the Farnborough Airshow in Hampshire, Britain, 19 July 2010. The Farnborough International Airshow opened on 19 July and will last until 25 July 2010. EPA/ANDY RAIN
În timp ce spațiul aerian al Ucrainei a fost în mare parte gol, pe fondul conflictului cu Rusia, avioane americane spion, fără pilot, model RQ-4 Global Hawk, au survolat țara vecină în cerc, ore în șir. Zborurile de recunoaștere au fost făcute până aproape de momentul atacului, după cum arată datele de pe aplicația Flight Radar 24.
În timpul nopții, cel puțin o dronă de recunoaștere a decolat din Marea Mediterană și a survolat spațiul aerian al României, dar și al Ucrainei. Scopul probabil: să culeagă informații despre manevrele Rusiei. S-au retras cu puțin timp înainte ca Rusia să dea atacul.
Dronele au venit, conform aplicației care este una ”la liber”, din zona Siciliei, acolo unde NATO are baze puternice de aviație.
Astfel de zboruri de recunoaștere au fost efectuate adesea în ultima lună, după cum a relatat agenția Reuters, într-un articol publicat pe 21 februarie. În ultima lună, cel puțin două avioane-spion au efectuat misiuni plecând Marea Mediterană spre Ucraina, traversând și România. Au navigat în buclă, de la nord la est, potrivit înregistrărilor site-ului de sepcialitate Flightradar24.
În multe momente, zborurile desfășurate cu indicativele Forte10, Forte11 și Forte12 au fost singurele vizibile public peste estul Ucrainei.
Zborurile la mare altitudine și pe distanțe lungi ale dronelor au cercetat consolidarea militară a Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina. „Aceste misiuni demonstrează angajamentul nostru continuu față de siguranța și securitatea în regiune”, a spus un purtător american de cuvânt, în urmă cu câteva zile.
Un alt oficial a precizat recent că, după ce Rusia va începe atacul, dronele nu se vor mai apropia de anumite zone, astfel că Statele Unite se vor baza mai mult pe imagini din satelit, un proces mai lent.