Cuprins:
Dronele operează fără semnale radio
„Utilizarea dronelor FPV cu fibră optică creează, cu siguranță, noi provocări pe câmpul de luptă”, a declarat un polițist de frontieră din cadrul Brigăzii Pomsta, cunoscut sub indicativul „Phoenix”.
RFE/RL a fost de acord să utilizeze indicativele de apel sau prenumele soldaților, în conformitate cu normele stabilite de armata ucraineană.
Spre deosebire de dronele FPV standard, care sunt pilotate prin intermediul unui flux video transmis fără fir, utilizarea cablurilor de fibră optică permite dronelor să rămână conectate direct la operatori prin cabluri subțiri de până la 15 kilometri. Acest lucru le face mai puțin vulnerabile la bruiajul electronic.
https://twitter.com/AMK_Mapping_/status/1873937402202644614?ref_src=twsrc%5Etfw
În contextul în care forțele ucrainene se confruntă cu o scădere a sprijinului militar din partea Occidentului și cu un avantaj numeric din partea Rusiei, dronele modificate aduc o schimbare importantă în tacticile de luptă din Ucraina.
Atât Kievul, cât și Moscova intensifică luptele într-o etapă crucială a războiului, înainte de revenirea la Casa Albă a președintelui ales al SUA, Donald Trump, care a promis să pună capăt rapid războiului.
Dronele noi sunt folosite încă din vară
Soldații ucraineni staționați în întreaga țară spun pentru RFE/RL că aceste drone devin o componentă esențială a strategiei de luptă a Moscovei, în timp ce aceasta încearcă să obțină mai mult teritoriu în estul Ucrainei.
Mulți soldați au declarat că, pe lângă utilizarea lor pentru recunoaștere, dronele sunt folosite din ce în ce mai mult de trupele ruse ca drone sinucigașe, având atașată o mică încărcătură pentru a ținti pozițiile și vehiculele ucrainene.
„Aceasta este o armă foarte periculoasă. Este ca o cărămidă cu o elice care zboară spre tine și nu poți face prea multe împotriva ei”, a spus „Varan”, un ofițer din Brigada 148 de Artilerie, care a folosit un nume de cod.
Soldații ucraineni trebuie să se adapteze rapid la aceste schimbări de tactici, uneori cu succes, alteori nu. Kostiantin, comandant al unui batalion din Brigada Burevi a Gărzii Naționale, spune că ineficiența bruiajului electronic împotriva noilor drone le permite acestora să pătrundă mai adânc în liniile ucrainene și să atingă țintele cu mai multă precizie comparativ cu dronele FPV tradiționale.
„Acest lucru le permite să ne vadă mai bine pozițiile, să lovească mai precis și să zboare pe distanțe mai lungi. Situația se complică puțin”, a spus el.
Aceste complicații l-au determinat pe Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, să numească noile drone „o problemă uriașă pentru noi” într-o emisiune din 31 decembrie difuzată de televiziunea ucraineană.
https://twitter.com/GrandpaRoy2/status/1858107782899413270?ref_src=twsrc%5Etfw
Frecvența utilizării dronelor cu fibră optică se intensifică
Pe 8 ianuarie, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a observat că Rusia utilizează din ce în ce mai mult drone cu fibră optică ca parte a ofensivei sale actuale și a raportat că acestea au efectuat o serie de atacuri noi de-a lungul liniilor frontului.
„Shvaika”, un pilot de dronă și comandant de pluton staționat în apropiere de Soledar, în estul Ucrainei, spune că aceste drone sunt mai greu de detectat din cauza cablurilor lungi de fibră optică.
De obicei, soldații pot observa de la distanță antenele folosite pentru a pilota dronele FPV standard și le pot dezactiva. Însă noile drone rusești au doar un fir subțire și lung cu o bobină, ușor de ascuns, care le alimentează.
„Există doar o mică cutie unde este plasat cablul de fibră optică al dronei, iar acest lucru este foarte ușor de ratat, pentru că are dimensiunea unui pachet de țigări” a spus el.
Dronele cu fibră optică pierd mai rar semnalul decât cele clasice
„Dacă pilotul este instruit profesionist, utilizarea unei drone cu fibră optică îi permite să zboare foarte jos, chiar să alunece pe sol prin vegetație, fără să piardă semnalul video” a spus „Liutîi”, comandant al unei unități FPV din Brigada a treia de asalt separată a Ucrainei.
„[Aceasta le permite] să facă recunoaștere și să atingă ținte altfel inaccesibile pentru o dronă obișnuită”, a mai adăugat comandantul unității FPV.
„Medoid”, un grănicer ucrainean, spune că cea mai importantă lecție pe care a învățat-o în confruntarea cu dronele este că trebuie să ia măsuri suplimentare de precauție și să camufleze mai bine țintele și soldații.
Dronele cu fibră optică au, însă, și dezavantaje, adaugă el. În terenuri și spații care nu sunt deschise întâmpină dificultăți. Grănicerul spune că a văzut mai multe astfel de drone care s-au prins în crengile copacilor.
De asemenea, ele sunt limitate în ceea ce privește distanțele pe care le pot acoperi și locurile unde pot lovi, în funcție de raza de acțiune a cablului.
Având în vedere aceste obstacole, soldații spun că focurile de armă de calibru mic sunt cea mai simplă metodă de a elimina dronele legate prin cablu. Alții spun că au folosit plase mari – chiar și plase de pescuit – pentru a le doborî.
Cablurile pot fi tăiate manual, însă acest lucru implică riscuri
Dar, într-un război în care fiecare avans poate fi crucial, este clar că noile drone au un impact asupra câmpului de luptă. Se pare că Rusia intensifică producția de drone cu fibră optică, iar Ucraina caută, la rândul ei, să dezvolte propriile versiuni, inclusiv un model prezentat de Ministerul Apărării din Ucraina la începutul acestei luni.
„Deocamdată, suntem încă în faza de testare” a spus Liutîi. „Cu toții vedem aceste reclame spectaculoase cu promisiuni, dar în practică, abia începem să ne dezvoltăm în această direcție”, a mai adăugat el.