O echipă DSP a demarat un control la colegiul din Bulevardul Regina Elisabeta 48, a spus, pentru Libertatea, medicul care se ocupă de școli.
După ce inițial, miercuri, Ionela Neagoe, directoarea liceului ”Lazăr” a declarat că aparatul a fost adus de doi părinți, joi ea nu a mai răspuns pentru a confirma proveniența lămpii și un secret masiv s-a așternut pe subiectul originii lămpii, a siguranței ei și a felului în care folosirea a fost decisă.
“Știm că s-a întâmplat un incident la Colegiul «Gheorghe Lazăr» din Capitală. Ne-am autosesizat. O echipă de control s-a deplasat la colegiu, așteptăm și noi rezultatele controlului. Știm despre ce este vorba. Așteptăm să vedem ce s-a întâmplat, cine e persoana responsabilă”, a spus Angelica Chirică, medic la DSP București.
Medicul arată că dispozitivele de tipul lămpilor UV nu sunt interzise de regulamentul privind organizarea școlilor în vederea prevenirii, dar nici nu au fost recomandate în mod expres unităților de învățământ.
“Sunt dispozitive medicale și sunt avizate de ANMDM. Nu a cerut absolut nicio școală de la noi să avizăm utilizarea lor în școli. Acele lămpi sunt folosite ca fiind bactericide/virucide. Nu este nimic greșit. Dar trebuie folosite așa cum sunt indicațiile producătorului și așa cum au avizul de la ANMDM”, explică medicul.
Aparatele trebuie folosite într-o încăpere închisă, fără prezența niciunei persoane, ținută o perioadă de timp pentru a omorî bacteriile și virușii, apoi intră cineva, închide lampa și aerisește sala de clasă, iar apoi intră copiii în sala de clasă.
Angelica Chirică, medic DSP București:
DSP București nu are recomandări sau norme stricte în privința folosirii lămpilor UV pentru dezinfecția spațiilor din școli. “Dacă școala consideră că e mai ușor, că nu au personal și le e mai ușor cu dezinfecția, depinde de fiecare școală. E greșit să spun că nu recomand sau că recomand un dispozitiv autorizat de Ministerul Sănătății. Noi recomandăm orice mijloc autorizat care poate fi utilizat în scopul prevenirii răspândirii acestui virus. Dar să fie utilizat conform instrucțiunilor de folosire”, a mai spus Angelica Chirică.
ASSMB, instituția Primăriei: “Nu știu dacă lampa ne aparține nouă sau liceului”
Libertatea a făcut solicitări și către alte instituții pentru a vedea în ce condiții pot fi folosite aceste dispozitive în școli: către Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, instituție de care aparțin cabinetele școlare din Capitală, Institutul Național pentru Sănătate Publică, Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
De la nicio instituție nu am primit un răspuns clar cu privire la utilizarea lămpilor în școli.
“Nu știu exact ce trebuie să vedem în mod special aici, pentru că nu știu dacă lampa ne aparține nouă sau aparține liceului. Dacă aparține liceului nu știu ce vă putem răspunde noi. Eu o s-o dau colegilor din departament, dar dacă e lampa liceului nu știu care este mecanismul prin care se întâmplă aceste lucruri”, a spus purtătorul de cuvânt al ASSMB, Eduard Ivașcu.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar spun că nu au primit nicio cerere pentru un aviz. “Nu avem calitatea de a aviza asemenea dispozitive”, arată Roxana Cercel, purtătorul de cuvânt al ISMB.
La Brașov s-a interzis folosirea lămpilor UV în școli
Incidentul de la Colegiul Național “Gh. Lazăr” nu este singular în școlile din România. În februarie, la Școala nr. 11 din Brașov, 20 de copii au ajuns la spital cu probleme olfactive după ce au fost expuși timp de o oră la lampa UV uitată aprinsă în timpul cursurilor. Inspectorul școlar general de la Brașov, Ovidiu Tripșa, a declarat că de atunci lămpile de acest timp sunt interzise în școlile din județul Brașov. “Din ce știu eu, de la DSP, nu se mai recomandă, știu că unii părinți solicită și fac presiuni ca să aducem astfel de lămpi în școală. Dar eu n-am cunoștință să fie utilizată în școlile din Brașov. De atunci nu le mai folosim”, a spus Ovidiu Tripșa.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!