Până acum, patru mașini mergeau în timpul săptămânii în misiunile de prelevare a probelor. Erau puse la dispoziție de Consiliul Județean, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului cu încă o mașină și ISU (două ambulanțe). Asta deoarece mașinile instituției erau zilnic în teritoriu și nu puteau merge la prelevări decât în weekend.
Era suficient, însă situația s-a schimbat în doar o săptămână, după ce numărul de solicitări a crescut de la 30-50 pe zi, la peste 100. Așa că a fost lansat un apel pentru găsi alte șase mașini.
„Avem promisiuni și de la firma Antibiotice, și de la Inspectoratul Școlar Județean, dar problema este că șoferii se tem să meargă în aceste misiuni, crezând că se pot infecta. Nu există însă niciun risc – asistentul care face recoltarea se echipează, se dezechipează, pune echipamentul într-un sac special și intră înapoi în mașină – nu există risc pentru șoferi. Dar teama există, nu am reușit să îi convingem”, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.
Pe rețele de socializare există distribuit un apel al DSP Iași către „societatea civilă, organizații nonguvernamentale, asociații sau fundații” pentru a pune la dispoziție autoturisme și conducători auto.
Vasile Cepoi estimează că dacă ar exista 10 mașini nu ar mai fi nicio întârziere și personalul medical ar putea ajunge la timp peste tot.
„Testele sunt solicitate de medicii de familie atunci când pacienții de pe lista lor declară că prezintă o simptomatologie, în urma realizării unei anamneze pe care o face medicul și când se decide că este nevoie de testare. Sunt generate și întârzieri din cauza problemelor de infrastructură, avem 30-40 de pacienți care nu au fost testați în aceeași zi, începând cu data de 19 noiembrie”, a declarat Vasile Cepoi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro