DSU a transmis că a venit în cadrul şedinţei CNSU de vineri cu un proiect de hotărâre, elaborat în baza propunerilor agreate atât de către Ministerul Sănătății, cât și de către specialiștii din cadrul INSP.
Potrivit DSU, joi, 2 decembrie, „Institutul Național de Sănătate Publică a trimis către DSU și către Ministerul Sănătății o adresă prin care propune ca «intrarea pe teritoriul național sa se facã doar prin prezentarea unui rezultat negativ la un test efectuat cu maxim 48 de ore înainte, indiferent de zona de risc epidemiologic din care sosesc călătorii».
DSU susţine că propunerea a rămas să fie rediscutată de către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică.
„În urma prezentării propunerii inițiale avizate de către specialiști la nivelul Guvernului, s-a stabilit reanalizarea acestui aspect de către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică”, precizează DSU.
Alexandru Rafila: Trebuie găsită o soluție aplicabilă
Ministrul sănătăţii Alexandru Rafila a declarat, vineri, că în şedinţa de Guvern de astăzi, 3 decembrie, s-a discutat despre propunerea Centrului European de Control al Bolilor, care recomandă testarea tuturor persoanelor care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene cu un test PCR, precizând că trebuie văzut dacă o astfel de măsură poate fi aplicată, informează News.ro.
Potrivit ministrului sănătăţii, „dacă acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, trebuie să testăm în fiecare zi 100.000 de persoane, nu mă refer la testarea din aeroport, ci la faptul că pacienţii care vin din zona roşie ar trebui să se testeze în ziua a opta ca să iasă din carantină, nu poţi face acest lucru”.
„Poziția mea este să găsim o soluție care să fie aplicabilă. Dacă există țări din care riscul de transmitere pentru România e mai mare, să găsim o soluție, pentru alte categorii de țări o altă soluție. Nu pot să vă spun în momentul de față pentru că avem discuții tehnice cu INSP”, a spus Rafila.
Trebuie găsită o soluţie care să fie convenabilă din punct de vedere al protejării sistemului de sănătate publică şi care să poată fi şi aplicată.
Alexandru Rafila:
Ministrul a mai declarat că a discutat şi cu premierul Nicolae Ciucă despre „cum putem să adoptăm şi noi nişte măsuri în consonanţă cu ceea ce se întâmplă în spaţiul UE ca să putem să limităm sau să întârziem transmiterea noii tulpini Omicron”. „Mai devreme sau mai târziu, sigur ea va începe să circule şi în România, aşa cum se întâmplă şi în celelalte ţări UE”, a mai spus Rafila.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro