Un orăşean generează 346 kg de deşeuri anual
Într-un an, românii aruncă în total peste 130.000 de tone de PET-uri. Şi este vorba aici doar despre PET-urile de doi litri. În total, un român care trăieşte în oraş generează, în medie, vreo 346 kg de deşeuri menajere pe an, în timp ce conaţionalul de la sat produce, în medie, de până la 3,5 ori mai puţin (aproximativ 95 kg/an), arată datele Eco-Rom Ambalaje.
Zalăul este în top
Până în 2020, comunitatea europeană ne obligă să reciclăm jumătate din cantitatea de gunoi a ţării. Greu de crezut, având în vedere că în prezent abia atingem 1%. Potrivit Eco-Rom Ambalaje, locuitorii din trei oraşe sunt mai conştiincioşi decât restul ţării când vine vorba de reciclare.
1. Zalău – lider în cantităţile reciclate/locuitor. Fiecare locuitor colectează separat aproximativ 1 kg de deşeuri reciclabile lunar, de vreo trei ori mai mult decât media cantităţilor de deşeuri de ambalaje colectate separat în România.
2. Sfântu Gheorghe – performanţă în calitate. Deşeurile de ambalaje sunt depuse separat corect în containerele colorate în proporţie de peste 99%.
3. Ploieşti – stop furtului de deşeuri reciclabile. Au fost realizate 57 de sesizări către Poliţia Locală privind furtul deşeurilor din sistemele de colectare publice şi 3,4 tone de deşeuri de ambalaje au fost confiscate şi reintroduse în circuitul normal de reciclare.