Până la începutul lunii noiembrie a anului curent, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au fost depistate deja 33 de cazuri noi de infecție cu HIV, a explicat dr. Florin Roșu, managerul unității medicale, pentru Libertatea. Asta în contextul în care anul trecut, în 2021, pandemia nu a închis de tot unitatea medicală pentru cei cu astfel de infecții și au fost descoperite 20 de cazuri noi. În 2019, înainte de debutul pandemiei, numărul era și mai scăzut. 

„Infecția cu HIV nu mai reprezintă o condamnare la moarte”

Dr. Florin Roșu a explicat pentru Libertatea că mai îngrijorător este faptul că mai multe persoane ajung să ceară ajutorul specialiștilor când boala este deja avansată. 

„Din nefericire, au fost câteva cazuri, nu multe, în care persoanele infectate au ajuns la spital într-un stadiu mai avansat, boala fiind declanșată. Infecția cu HIV duce și la o situație aparte: persoanele cu infecția scăpată de sub control și care nu iau tratament nu mor efectiv din cauza bolii declanșate, SIDA, ci fiindcă imunitatea este foarte scăzută: se creează complicații și de la o banală răceală, care duce la pneumonie, bronhopneumonie, disfuncții ale organelor, sepsis și în final la moarte”, a explicat dr. Florin Roșu.

Deși nu există încă un leac pentru Sindromul Imunodeficienței Dobândite (SIDA), medicul spune că tratamentul folosit în momentul de față în România este la aceleași standarde cu cel din vestul Europei sau din SUA.

Persoanele infectate, spune dr. Florin Roșu, pot să ducă o viață absolut normală, cu o speranță de viață mult mărită față de anii 80, chiar și față de perioada imediat după anii 2000. 

„În momentul de față, infecția cu HIV nu mai reprezintă o condamnare la moarte, cum era altădată. Nu există vindecare, într-adevăr, dar cu o schemă de tratament respectată și controale regulate speranța de viață crește foarte mult. Avem pacienți și de 65 de ani care urmează tratamentul în continuare. Contează mult și suportul psihologic pe care încercăm să-l oferim la spital de fiecare dată când un pacient este internat, chiar și lunar, când vine să-și ridice rețetele sau la un nou control. Psihologii noștri se luptă să le explice exact lucrul acesta: că infecția nu mai este o condamnare la moarte”, a completat medicul. 

Cel mai greu este să convingă tinerii să se țină de tratament

Managerul spune însă că cifrele sunt îngrijorătoare, iar medicii trebuie să gândească noi strategii de abordare și de ajutorare a pacienților seropozitivi. Mai ales în contextul în care vârsta minimă de infectare a scăzut.

Înainte de pandemie, cei mai tineri pacienți depistați cu HIV-SIDA aveau 21 de ani, însă în 2022 sunt în evidențele unității medicale pacienți care au puțin peste 18 ani, dar majoritatea au vârsta cuprinsă între 19 și 24 de ani. 

„Ei se prezintă la spital pentru anumite manifestări vizavi de starea de sănătate, care pornește și de la greață sau vărsături, diferite semne și simptome, dar care ne-a condus și la un posibil diagnostic de HIV. Dacă pacientul vine cu o infecție fungică avansată, o candidoză pe limbă, spre exemplu, atunci ne gândim că poate fi și HIV și, printre celelalte analize pe care le lucrăm, luăm în calcul și HIV. Am constatat că multe persoane nu s-au prezentat la spital de la primele simptome și cazurile noi nu au fost depistate la timp”, a punctat dr. Florin Roșu.

Una dintre cele mai mari probleme, a spus medicul pentru Libertatea, este că oamenii nu vor întotdeauna să ia tratamentul necesar. Unii îl întrerup pentru anumite perioade, iar atunci când ajung iarăși în stare gravă la spital, trebuie găsite noi formule de fiecare dată. Inclusiv psihologii lucrează la asta cu pacienții, să îi facă să înțeleagă gravitatea bolii și importanța de a se ține de tratament pentru a avea o viață cât mai aproape de normalitate. 

Lipsa educației sexuale, una dintre cauzele creșterii

Medicii și psihologii le explică ce înseamnă un test pozitiv, de ce este important să fie supravegheați permanent de către medicul curant, dar și chestiuni de responsabilizare și de prevenire a riscului de a transmite mai departe infecția. 

„Implicarea noastră are nevoie de sprijin din partea societății, a autorităților cu rol în luarea deciziilor. Suntem încă o societate în care sexualitatea este un subiect tabu, însă repercusiunile lipsei de informare sau a informării superficiale, greșit gândite, se traduc în această creștere a cazurilor de infectare HIV în rândul tinerilor, la vârsta la care ar trebui să se bucure de viață, nu să lupte pentru ea. Este doar una dintre problemele grave ale lipsei educației sexuale”, a transmis dr. Florin Roșu într-un mesaj remis presei. 

În analiza cazurilor care au ajuns anul acesta să fie tratate la unitatea medicală s-a constatat că multe persoane proveneau din familii cu unele probleme. Era vorba fie de părinți cu autoritate exacerbată și rigizi în a oferi libertăți tinerilor, fie extrema celor care nu se îngrijeau deloc de ce fac tinerii cu libertatea primită uneori fără limite. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News