UPDATE ora 15.00: Proiectul de scumpire a gigacaloriei a fost adoptat azi, 30 martie, prin votul majoritar al consilierilor generali PNL-USR-PMP. Au fost 33 voturi pentru, 19 contra și o abținere.
La începerea ședinței, primarul general Nicușor Dan a afirmat că „avem acordul majorității din Consiliul General pentru această majorare” a tarifului gigacaloriei.
„Un alt proiect extrem de important este majorarea tarifului suportat de către bucureșteni pentru gigacalorie, pentru care propunerea este 330 de lei. Este o majorare necesară pentru a echilibra întreg sistemul de termoficare. Mă bucur că avem acordul majorității din Consiliul General pentru această majorare, care, repet, este absolut necesară. Tariful nu a mai fost modificat din 2011”, a spus Nicușor Dan în ședința de la Primăria Capitalei.
Astăzi, 30 martie, la ora 11.30, cu o amânare de un ceas și jumătate față de ora programată inițial, vor avea loc discuții și apoi votul final în cadrul Consiliului General al Capitalei pentru dublarea prețului plătit de bucureșteni pentru căldură.
Consilierii PNL, USR și PMP formează majoritate simplă, adică 33 de voturi. Practic, nu mai este nevoie de votul consilierilor PSD pentru ca propunerea să treacă, iar noul preț al gigacaloriei ar putea să intre în vigoare chiar de la 1 aprilie, potrivit informațiilor Libertatea.
Consilierii generali PNL şi USR din Primăria București au ajuns luni seară la un acord privind preţul gigacaloriei în București. Astfel, locuitorii Capitalei ar urma să plătească 330 de lei, faţă de 143 de lei cât achită acum, au declarat surse politice, marți dimineață, 29 martie, pentru Libertatea.
„Ordinea de zi a şedinţei CGMB de mâine a fost suplimentată cu un proiect de hotărâre prin care preţul energiei termice în Bucureşti creşte de la 1 aprilie la 330 de lei (fără TVA 5%)/gigacalorie”, a confirmat consilierul general USR Daniel Rigu, marţi seară, pe Facebook.
Chiar și în condițiile acestei scumpiri, prețul energiei termice rămâne puternic subvenționat în București, mai ales pe fondul creșterii costurilor de producție generate de scumpirea gazelor. Prețul fără TVA, cel care urmează să fie mărit, este de 330 de lei/Gcal, iar prețul real, tot fără TVA, este de 830 de lei/Gcal. Așadar, chiar și după majorare, subvenția tot va fi de 60% din prețul final, potrivit economica.net.
Preţul de facturare a energiei termice în București este neschimbat din 1 august 2011.
În noiembrie 2021, Nicușor Dan a propus prima dată o creștere a prețului gigacaloriei pentru populație de la 164 de lei la 280 de lei, cu aplicare imediată. În ianuarie 2022, primarul Capitalei a transmis: „au trecut două luni de când am propus partidelor din Consiliul General al Capitalei o majorare rezonabilă a prețului gigacaloriei plătit de bucureșteni, de la 164 de lei la 280 de lei. USR și PSD au respins majorarea”. „Bucureștiul are nevoie de investiții, nu putem duce tot bugetul pe subvenții”, a mai spus atunci Nicușor Dan.
Firea: Nicușor Dan a cerut scumpirea prețului gigacaloriei
Președintele PSD București, Gabriela Firea, fost primar al Capitalei, a transmis astăzi, 30 martie, înaintea votului final din Consiliul General al Capitalei pentru dublarea prețului gigacaloriei, că edilul Nicușor Dan este „cinic” și că „toți bucureștenii trebuie să știe că este propunerea sa” de a dubla prețul gigacaloriei.
„Acum, bucureștenii plătesc aproape 143 de lei pentru gigacalorie. Propunerea lui Nicușor Dan este o creștere cu 140%, până la 347 de lei pentru gigacalorie. O familie care locuiește într-un apartament cu două camere și plătea până acum 250 de lei căldura pe o lună friguroasă va plăti de acum aproape 600 de lei”, a scris Firea pe Facebook.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro