Tim Walz, în vârstă de 60 de ani, un guvernator liberal şi fost profesor de liceu, şi J.D. Vance, în vârstă de 40 de ani, autorul unui bestseller şi senator conservator, s-au prezentat ca fii ai regiunii Midwest din America, dar care au viziuni opuse în privinţa problemelor care afectează SUA.

Walz şi-a numit adversarii republicani – Trump şi Vance – drept „ciudaţi”, iar Vance a fost criticat pentru comentariile din trecut în care îi denigra pe unii democraţi spunând că sunt „doamne cu pisici, dar fără copii”.

În timpul dezbaterii, moderatorii CBS au tăiat microfoanele candidaţilor la vicepreşedinţie pentru prima dată în timpul unui schimb de replici pe tema unui program care ar permite imigranţilor haitieni să se afle în ţară în mod legal.

Senatorul Ohio J.D. Vance a respins legalitatea programului, în timp ce moderatorii au încercat să treacă la următoarea întrebare. După ce guvernatorul Minnesota Tim Walz a intervenit, au tăiat microfoanele.

Vance s-a prezentat înainte de prima întrebare

Înainte ca senatorul de Ohio JD Vance să răspundă la întrebarea dacă ar susţine sau s-ar opune unui atac preventiv al Israelului asupra Iranului, el a luat un moment pentru a se prezenta telespectatorilor, recunoscând că mulţi dintre ei nu ar fi familiarizaţi cu el şi cu guvernatorul Minnesota Tim Walz.

Verdict în cazul angajatei Atos care s-a sinucis la Timișoara. Explicațiile șefei ITM, al cărei soț lucrează la firma controlată: „Evenimentul neplăcut s-a petrecut după orele de program”
Recomandări
Verdict în cazul angajatei Atos care s-a sinucis la Timișoara. Explicațiile șefei ITM, al cărei soț lucrează la firma controlată: „Evenimentul neplăcut s-a petrecut după orele de program”

„Am fost crescut într-o familie din clasa muncitoare. Mama mea a avut nevoie de asistenţă alimentară o perioadă din viaţa ei. Bunica mea a avut nevoie de ajutorul asigurărilor sociale pentru a mă creşte şi m-a crescut în parte pentru că mama mea şi mama mea s-au luptat cu dependenţa pentru o mare parte din viaţa mea”, a spus Vance.

„Am mers la facultate pe baza legii GI după ce m-am înrolat în Corpul Puşcaşilor Marini şi am servit în Irak şi, prin urmare, mă aflu aici cerând să fiu vicepreşedintele vostru cu o recunoştinţă extraordinară pentru această ţară, pentru visul american care a făcut posibil ca eu să-mi trăiesc visurile”, a adăugat el

Reduceri de taxe și scăderea prețului locuințelor

La începutul dezbaterii, după o scurtă prezentare a sa, Vance a declarat că obiectivul său este să convingă alegătorii că o a doua preşedinţie a lui Donald Trump ar face visul american mai realizabil.

„Vreau să încerc să vă conving (…) că, dacă vom avea o conducere mai bună la Casa Albă şi îl vom avea pe Donald Trump înapoi la Casa Albă, visul american va fi din nou realizabil”.

Guvernatorul Tim Walz a promovat planurile economice ale vicepreşedintei Kamala Harris.

El a subliniat rolul creşterii stocului de locuinţe disponibile pentru a contribui la scăderea preţurilor inaccesibile ale locuinţelor. Harris a propus construirea a 3 milioane de locuinţe noi în întreaga ţară.

Un englez deține în România cea mai mare cramă din Europa de Est. „Era ca în Vestul Sălbatic. Dacă nu vindeam, nu mâncam”
Recomandări
Un englez deține în România cea mai mare cramă din Europa de Est. „Era ca în Vestul Sălbatic. Dacă nu vindeam, nu mâncam”

„O casă este mult mai mult decât un bun care poate fi tranzacţionat undeva. Este fundamentală pentru locul în care te afli”, a spus el.

El a pledat, de asemenea, pentru „asigurarea faptului că reducerile de taxe merg către clasa de mijloc”, cum ar fi creditele fiscale pentru copii, precum şi pentru „echitate” în stabilirea preţurilor pentru bunurile de uz zilnic.

Apărând planul economic al fostului preşedinte Donald Trump, care a fost criticat de majoritatea economiştilor, senatorul J.D. Vance a declarat că recunoaşte că americanii se luptă să plătească facturile, iar criza costului vieţii „se va opri în prima zi” a unui al doilea mandat Trump.  

Violența armelor de foc, scurt moment de conciliere

Un răspuns privind violenţa armelor de foc a dus la un scurt moment de conciliere între senatorul J.D. Vance şi guvernatorul Tim Walz, după ce Walz a menţionat că unul dintre copiii săi a fost martor la un schimb de focuri într-un centru comunitar.

„Uite, am un copil de 17 ani care a asistat la o împuşcătură într-un centru comunitar în timp ce juca volei. Aceste lucruri nu te părăsesc”, a spus Walz.

Walz a declarat că s-a întâlnit cu părinţii victimelor de la Sandy Hook înainte de a pleda pentru legi privind armele care respectă Al Doilea Amendament.

Povestea celei mai spectaculoase evadări din lume. 389 de prizonieri au fugit din închisoarea din Jehanabad. „Suntem maoiști!”
Recomandări
Povestea celei mai spectaculoase evadări din lume. 389 de prizonieri au fugit din închisoarea din Jehanabad. „Suntem maoiști!”

„Copilul lor de şapte ani era mort şi ne cereau să facem ceva şi, uite, eu sunt vânător. Deţin arme de foc. Vicepreşedintele şi cu mine înţelegem că există Al Doilea Amendament, dar prima noastră responsabilitate este faţă de copiii noştri”, a mai declarat el.

Walz a declarat că Minnesota a adoptat legi consolidate privind steagurile roşii şi a menţionat Finlanda ca fiind o ţară cu rate ridicate de posesie de arme şi rate scăzute de violenţă armată.

„M-am înşelat în privinţa lui Donald Trump”

În timpul confruntării, Vance a explicat de ce a trecut de la a fi un critic al lui Trump la un susţinător al lui Trump

Senatorul JD Vance a fost întrebat de ce americanii ar trebui să aibă încredere că îi va oferi sfaturi oneste lui Donald Trump în calitate de vicepreşedinte al acestuia – şi nu doar ceea ce fostul preşedinte vrea să audă – având în vedere că a trecut de la a fi un critic fervent al lui Donald Trump la a fi un susţinător ferm al lui şi la a-şi alinia politicile cu fostul preşedinte.

„De asemenea, am fost extrem de deschis cu privire la faptul că m-am înşelat în privinţa lui Donald Trump”, a spus Vance în timpul dezbaterii de marţi.

„Donald Trump a livrat pentru poporul american – salarii în creştere, salarii nete în creştere, o economie care a funcţionat pentru americanii normali, o frontieră sudică sigură – o mulţime de lucruri, sincer, pe care nu credeam că le va putea livra”, a spus Vance.

„Când o dai în bară, când vorbeşti greşit, când înţelegi ceva greşit şi te răzgândeşti, ar trebui să fii sincer cu poporul american în legătură cu asta”, a spus el, adăugând că dă interviuri „pentru a explica de fapt poporului american care este poziţia în legătură cu problemele şi ce s-a schimbat”.

Avortul, mai accesibil în stat

Avortul a fost una dintre temele dezbaterii. Guvernatorul Tim Walz a susţinut că avortul este problema „la care se gândeşte toată lumea” şi a apărat un proiect de lege pe care l-a promulgat în Minnesota, care a făcut avortul mai accesibil în stat.

El a citat anecdote „îngrozitoare” care implică violuri şi complicaţii medicale în care un avort ar fi putut pune medicii în dificultate juridică.

„Acesta este un drept fundamental al omului”, a spus el în timpul dezbaterii de marţi seară.

„Este vorba despre îngrijirea sănătăţii”, a adăugat el.

SUA ar trebui să fie prezente în Orientul Mijlociu

Walz s-a eschivat de la întrebarea privind atacul israelian preventiv asupra Iranului, dar spune că SUA ar trebui să fie prezente în Orientul Mijlociu.

Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, a declarat că Statele Unite trebuie să continue să aibă o prezenţă în Orientul Mijlociu şi a spus că susţine continuarea poziţiei alături de Israel împotriva grupării teroriste susţinute de Iran.

„Expansiunea Israelului este o necesitate fundamentală absolută pentru ca Statele Unite să aibă o conducere constantă acolo”, a spus Walz, presupunând că a greşit exprimarea, spunând Israel în loc de Iran.

Walz a fost întrebat dacă, în cazul în care ar fi ultima voce din sala de şedinţe, ar susţine un atac preventiv al Israelului asupra Iranului. Guvernatorul nu a răspuns direct la această întrebare.

„Avem nevoie de schimbare”

În remarcile finale din timpul dezbaterii, senatorul J.D. Vance a declarat că el crede că fiecare american, indiferent dacă este bogat sau sărac, merită să aibă nevoile de bază îndeplinite.

„Cred că, indiferent dacă sunteţi bogaţi sau săraci, ar trebui să vă puteţi permite o casă, ar trebui să puteţi trăi în cartiere sigure, ar trebui să nu aveţi comunităţile inundate cu fentanil, iar acest lucru a devenit tot mai dificil din cauza politicilor lui Kamala Harris”, a spus Vance.

De asemenea, el a menţionat că Harris a făcut multe promisiuni cu privire la ceea ce va face „în prima zi” ca preşedinte în timpul campaniei prezidenţiale.

„A fost vicepreşedinte timp de trei ani şi jumătate. Prima zi a fost acum 1.400 de zile, iar politicile ei au agravat aceste probleme”, a spus el.

„Avem nevoie de schimbare, avem nevoie de o nouă direcţie, avem nevoie de un preşedinte care a mai făcut asta o dată – şi a făcut-o bine. Vă rog să votaţi pentru Donald Trump”, a adăugat el. 

„Libertatea chiar înseamnă ceva”

Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota, şi-a folosit comentariile de încheiere la dezbaterea de marţi pentru a prezenta coaliţia pe care a format-o colega sa de listă, Kamala Harris.

„Sunt la fel de surprins ca oricine de această coaliţie pe care Kamala Harris a construit-o, de la Bernie Sanders la Dick Cheney şi Taylor Swift”, a spus Walz.

Coaliţia, a subliniat el, reprezintă optimismul că „politica noastră poate fi mai bună decât este” şi că „libertatea chiar înseamnă ceva”.

„Nu libertatea guvernului (…) ci libertatea ta de a face alegeri cu privire la tine”, a adăugat Walz.

Walz a mai spus că partenera sa de cursă „ne aduce o nouă cale de urmat”.

„Ea ne aduce o politică a bucuriei. Ea aduce soluţii reale pentru clasa de mijloc şi vă plasează în centrul acestora”, a spus Walz.

În ciuda faptului că Vance a scris „Hillbilly Elegy”, o carte de memorii din 2016 devenită foarte populară, alegătorii americani au o părere negativă despre el, arată sondajele Reuters/Ipsos, 51% dintre alegătorii înregistraţi declarând că îl privesc nefavorabil, comparativ cu 39% care îl privesc favorabil

Acesta este un contrast cu Walz, pe care 44% dintre alegătorii înregistrați îl văd favorabil, faţă de 43% care au declarat o părere nefavorabilă în sondajul din 20-23 septembrie.

Kamala, câștigătoarea dezbaterii cu Trump

Kamala Harris a fost considerată câştigătoarea singurei sale dezbateri cu Donald Trump, care a avut loc la 10 septembrie în Philadelphia şi care a fost urmărită de aproximativ 67 de milioane de persoane. Această confruntare nu a schimbat însă prea mult traiectoria unei bătălii electorale extrem de strânse. Chiar dacă Harris a avansat în sondajele naţionale, majoritatea arată că alegătorii rămân împărţiţi destul de egal în cele şapte state care vor decide soarta alegerilor din noiembrie.

Analiştii politici spun că dezbaterile dintre candidaţii la vicepreşedinţie pot fi aprinse, dar în general nu modifică rezultatul alegerilor.

Principalul fapt care a atras atenţia la ultima dezbatere a vicepreşedinţilor, întâlnirea din 2020 dintre senatoarea de atunci Kamala Harris şi vicepreşedintele de atunci Mike Pence, a fost o muscă ce a aterizat pe capul lui Pence fără ca acesta să-şi dea seama.

„Nu mă pot gândi la niciuna care să fi făcut o diferenţă reală în alegeri”, a declarat istoricul prezidenţial Thomas Alan Schwartz de la Universitatea Vanderbilt.

FOTO: Captură video

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

De ce a atacat Israelul cu forțe terestre Libanul. Premierul Benjamin Netanyahu: ”Trăim momente de răscruce”
Știrileprotv.ro
De ce a atacat Israelul cu forțe terestre Libanul. Premierul Benjamin Netanyahu: ”Trăim momente de răscruce”
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Mirela Vaida, poze rară cu soțul ei. Cine este bărbatul cu care are 3 copii, o casă în pădure și o viață fericită
Libertateapentrufemei.ro
Mirela Vaida, poze rară cu soțul ei. Cine este bărbatul cu care are 3 copii, o casă în pădure și o viață fericită
Horoscop azi, 2 octombrie 2024, ce se întâmplă cu zodiile. Nativii care au noroc de bani
FANATIK.RO
Horoscop azi, 2 octombrie 2024, ce se întâmplă cu zodiile. Nativii care au noroc de bani
Hagi și Popescu au fost la Guvern, apoi a venit anunțul oficial: „Marile bucurii par să vină, uneori, și după lungi suferințe”
GSP.RO
Hagi și Popescu au fost la Guvern, apoi a venit anunțul oficial: „Marile bucurii par să vină, uneori, și după lungi suferințe”
Lovitură pentru români: alimentul nelipsit din bucătării care se va scumpi în perioada următoare. Creșteri mari de prețuri
FANATIK.RO
Lovitură pentru români: alimentul nelipsit din bucătării care se va scumpi în perioada următoare. Creșteri mari de prețuri
Imaginile momentului cu 'domnul Dan'. În ce ipostaze a fost filmat Daniel Pavel de la Survivor / FOTO
Unica.ro
Imaginile momentului cu 'domnul Dan'. În ce ipostaze a fost filmat Daniel Pavel de la Survivor / FOTO
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Orangesport.ro
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
"Drum lin către îngeri, copil minunat". El este motociclistul de 18 ani care a murit în accidentul din Gorj. Paul a plecat în ultima sa călătorie
Observatornews.ro
"Drum lin către îngeri, copil minunat". El este motociclistul de 18 ani care a murit în accidentul din Gorj. Paul a plecat în ultima sa călătorie
Horoscop 2 octombrie 2024. Scorpionii nu au niciun control asupra problemelor care ajung astăzi la punctul lor culminant
HOROSCOP
Horoscop 2 octombrie 2024. Scorpionii nu au niciun control asupra problemelor care ajung astăzi la punctul lor culminant

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI